Avaa ovi silmälläsi − Tältä näyttävät tulevaisuuden kodin turvallisuusratkaisut

Moderni teknologia mahdollistaa lukuisia käteviä ratkaisuja kodin turvallisuuden lisäämiseksi. Suomen Turvaurakoitsijaliitto ry:n toimitusjohtaja Ilkka Laine listaa, mitä kaikkea on tarjolla jo tänä päivänä.

Langattomalla kauko-ohjaimella hallittavat lukot

Nykyteknologia mahdollistaa ulko-ovien avaamisen ja lukitsemisen kaukosäätimellä. Moni autonomistaja tekee tätä jo menopelinsä kanssa, miksi ei siis myös asunnon?

Käytäntö helpottaa elämää monella tapaa. Oven voi avata jo autosta noustessa, jolloin kädet jäävät vapaaksi kauppakasseille. Myös esimerkiksi pyörätuolilla liikkuvalle kauko-ohjaimella avautuva ovi helpottaa arkea.

Sormenjälki- tai iiristunnistukseen perustuvat lukitukset

Sormenjälki- tai iiristunnistukseen perustuvat lukitukset ovat jo käytössä erikoiskohteissa, mutta eivät juurikaan asumisessa. Menetelmien etuna on helppous ja varmuus. Sormenjälki on jokaisella ihmisellä yksilöllinen, silmän iiris vielä tarkempi.

Sormi on kätevä sujauttaa avainnipun sijaan lukijaan, joka tunnistaa asukkaan. Jos kotiin tulee ystävä viikonloppuvieraaksi, hänen sormenjälkensä on helppo ohjelmoida lukijaan ja poistaa vierailun päättyessä.

Mobiilit lukitusratkaisut

Yksi moderneista lukitusratkaisuista on ulko-ovien avaaminen ja sulkeminen matkapuhelimella. Mekaaniseen lukkoon asennetaan lisälaite, joka kommunikoi bluetoothin välityksellä matkapuhelimen kanssa. Menetelmän myötä matkapuhelin, joka kuuluu modernin ihmisen perusvarusteisiin, korvaa perinteisen avaimen.

Hälytys-, kameravalvonta- ja lukitusjärjestelmien hallinnointi internetissä

Etäyhteytenä tapahtuva hallinnointi on jo toteutettavissa. Talon asukas voi esimerkiksi avata kotinsa oven internetin kautta remonttimiehelle ja lukita sen työn päätteeksi. Avaimen kotiin unohtaneen lapsen ei tarvitse istua tuntikausia rappukäytävässä.

Kesämökin hälytysjärjestelmät voi käynnistää tai sammuttaa etänä. Samalla voi vilkaista internetin kamerajärjestelmän välityksellä, että paikan päällä on kaikki kunnossa.

Paloilmoitin- ja paloilmaisinjärjestelmät

Erityisesti kerrostaloissa palomiehillä tuhraantuu aikaa palon lähteen paikallistamiseen. Modernit paloilmoitin- ja ilmaisinjärjestelmät tarjoavat ongelmaan ratkaisun. Tulipalon syttyessä tietokone soittaa automaattisesti palokunnan paikalle ja ilmoittaa huonetarkkuudella, missä kohtaa palopesäke sijaitsee. Tietokone tulostaa palomiehille myös kartan asuintalosta.

Antimikrobiset painikkeet

Bakteerit leviävät kodeissa hyvin pitkälti niin, että perheenjäsenet koskettelevat samoja ovenkahvoja ja muita pintoja. Näihin bakteeripesäkkeisiin on tänä päivänä saatavilla uusia materiaaleja, jotka tuhoavat 99 prosenttia erilaisissa painikkeissa ja heloissa pesivistä bakteerikannoista. Pinnoitettu materiaali ei eroa ulkoisesti tavallisesta.

Koodilukitut painikkeet parvekeoviin ja ikkunoihin

Ikkunat ja parvekkeet voivat muodostua surmanloukoiksi erityisesti pienille lapsille tai dementikoille. Isoihin ikkunoihin ja oviin on mahdollista asentaa koodilukitut painikkeet, jotka saa auki ainoastaan turvakoodilla.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja