Autonvuokraus lomasuunnitelmissa? Tarkista ensin nämä

Autolla liikkuminen vieraassa maassa on kätevä tapa tutustua maisemiin ja liikkua paikasta toiseen. Katso, mitä ulkomailla auton vuokraavan tulisi ainakin muistaa vuokraustilanteessa ja sitä suunnitellessa.

Käytä tunnettuja vuokrausyhtiöitä

Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen sanoo, että auto kannattaisi vuokrata mahdollisuuksien mukaan jo kotimaassa tunnetun autonvuokrausyhtiön kautta. Tällöin mahdollisten ongelmatilanteiden selvittäminen jälkikäteen on huomattavasti helpompaa.

Mikä on kansainvälinen ajokortti?

Kansainvälinen ajokortti on käännös tavallisesta kansallisesta EU-maissa kelpaavasta ajokortista. Käännös on tehty kaikille maailman valtakielille. Suomessa Autoliitto hoitaa kansainväliseen ajokorttiin liittyviä asioita, mutta ne on muistettava leimauttaa poliisilla ennen matkalle lähtöä.

Vaikka kansallinen ajokortti käy kaikissa EU-maissa, suosittelevat jotkut valtiot myös kansainvälisen ajokortin hankkimista maassaan ajamista varten. Kansainvälisellä ajokortilla esimerkkisi kolaritilanteissa toimiminen on helpompaa.

Katso Autoliiton sivuilta lista maista, jotka suosittelevat tai vaativat kansainvälistä ajokorttia.

Lähde: Autoliitto.fi 

Kelpaako ajokortti?

Euroopassa autoillessa suomalainen voi ajaa kansallisella ajokortillaan. Sen sijaan joissain Euroopan ulkopuolisissa maissa tarvitaan erillinen kansainvälinen ajokortti.

– Joissain maissa se on pakollinen asiakirja, koska EU-mallin ajokortissa ei ole englanniksi kerrottu ajoneuvoluokkia, Suokonautio-Hynninen selittää.

Tarkista auton kunto

Autoa hakiessa ja sitä takaisin palauttaessa kannattaa tarkistaa, että auto on kunnossa ja ettei siinä ole esimerkiksi naarmuja, jotka mahdollisesti tulisivat myöhemmin maksettaviksi.

– Etenkin vasemmanpuoleisessa liikenteessä kannattaa tutustua aivan aluksi ajoneuvon hallintalaitteisiin. Vasemmanpuoleisessa liikenteessä kannattaakin valita automaattivaihteinen auto, Suokonautio-Hynninen vinkkaa.

Muista lisävarusteet

Mikäli autoillessa vieraassa maassa ei halua luottaa pelkkään karttaan ja hyvään tuuriin, voi joko hankkia navigaattorin tai tilata sellaisen vuokra-autoon etukäteen. Samanlaisia lisävarusteita ovat lasten turvaistuimet, suksitelineet ja matkavaratelineet.

Kysy tankkauksesta

Vuokra-auto luovutetaan asiakkaalle täydellä tankilla. Vastaavasti auto on myös normaalisti palautettava täyteen tankattuna. Tankkausmaksun voi maksaa myös etukäteen.

Tarkista sopimuksesta tuleeko auto palauttaa täyteen tankattuna vai tuleeko ajoneuvoa vuokratessa maksaa erillinen tankkausmaksu.

Kuka ajaa vuokra-autoa?

Joissakin maissa on säädetty Suomen mallista poikkeavat rajoitukset kuljettajan iälle. Myös autovuokraamoissa säädökset voivat vaihdella ala- ja yläikärajojen välillä. Suokonautio-Hynninen kertoo, että esimerkiksi Yhdysvalloissa useimmiten alle 21-vuotias tai jopa alle 25-vuotias ei periaatteessa saa edes vuokrattua ajoneuvoa. Auton vuokraajan tulisi huomioida myös, jos auto on otettu vuokralle yhden henkilön nimissä, muut eivät voi ajaa sitä. Kaikkien ajoneuvoa kuljettavien nimet tulee olla vuokrasopimuksessa.

Sopimus ja vakuutukset

Vuokrasopimusta allekirjoittaessa ei kannata hätiköidä vaan varmistaa, että kaikki olennaiset asiat ja vakuutukset on otettu ja kirjattu ylös.

– Ja Yhdysvallat, siellä pitää sitten olla hyvin tarkkana niiden vakuutusasioiden kanssa, Suokonautio-Hynninen muistuttaa.

Säännöt vaihtelevat maittain

Kansainvälisten autonvuokrausyhtiöiden säännöt ovat Suokonautio-Hynnisen mukaan pitkälti samat ainakin Euroopan sisällä. Etukäteen asioita tutkimalla pystyy selvittämään ja varautumaan asioihin. Tässäkin tapauksessa tunnetun vuokrausyhtiön käyttäminen kannattaa, sillä heiltä voi pyytää lisätietoja vielä Suomessa ollessaan.

– On helpompaa selvitellä asioita kotimaassa, kuin paikan päällä vieraassa maassa vieraalla kielellä.

Lue myös:

    Uusimmat