Autoliitto kritisoi: 16 km/h ylinopeudesta isommat sakot kuin pahoinpitelystä

Hallitus kaavailee sakkojen korotusta turvatakseen valtion tulot. Autoliitto kritisoi esitystä, jolle ei heidän mukaansa löydy aiheellisia perusteita.

Oikeusministeriö valmistelee hallituksen esitystä, jonka mukaan oltaisiin korottamassa päivä-, rike- ja yhteisösakkoja huomattavilla summilla.

Aikaisemmin rikesakkoja korotettiin syyskuussa. Esityksen mukaan rikesakko nousisi 345 euroon eli kolminkertaistuisi syyskuuta edeltävästä ajasta. Päiväsakon määrä korkeimmillaan kaksinkertaistuisi.

Jos muutokset tulevat sellaisinaan voimaan, keskimääräinen sakkoseuraamus alimmassa tuloluokassa olisi näpistyksestä 96 euroa, lievästä pahoinpitelystä 135 euroa ja pahoinpitelystä 315 euroa. Vastaavasti sama henkilö saisi 5–15 km/h ylinopeudesta 210 euron ja yli 16–20 km/h ylinopeudesta 345 euron rikesakon.

Liikenneturvallisuus parantunut viime vuosina

Hallituksen esitysluonnoksessakin todetaan, että liikenneturvallisuus on parantunut viime vuosina, eikä siten tarvetta korottaa rikesakkoja varsinaisesti ole. 

Kirjoitettujen sakkojen määrä on laskenut ja valtion tulot ovat jääneet arvioitua pienemmiksi syksyisen sakkojen korotuksen jälkeen. Autoliitossa pohditaankin, mihin toimiin hallitus ryhtyy, jos sakkotulot eivät tämänkään uudistuksen myötä kasva.

Autoliiton tiedotteen mukaan sakotusjärjestelmän irrottaminen kriminaalipoliittisesta järjestelmästä ja kytkeminen osaksi finanssipolitiikkaa eivät kuulu oikeusvaltion toimintaperiaatteisiin.

– Rangaistuksia, valvontaa ja sääntöjä ei pidä mitata, seurata tai luoda valtiontaloudellisista syistä, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toteaa tiedotteessa.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat