Autoile jouluna turvallisesti – tarkista autosi turvavarustus

Joulu on vierailujen aikaa ja moni perhe pakkaakin autonsa täyteen ja suuntaa sukuloimaan. Onnettomuustilanteen varalta autosta tulisi löytyä muutamia turvavälineitä.

Ajon aikana kannattaa kiinnittää huomiota ajovaloihin. Jos tiellä pöllyää lumi, se peittää led-valot pikkuhiljaa, mikä lisää peräänajon riskiä. Pidä siis taukoja ajon aikana ja huolehdi ajovalojen näkyvyydestä.

Ensiapulaukku ja varoituskolmio ovat auton turvavarustelun peruskauraa ja turvavyön käytön pitäisi tulla jokaiselle itsestäänselvyytenä, mutta mitä muuta autosta tulisi löytyä?

Huomioliivit

Heijastinliivit suojaavat tielläliikkujaa pimeällä. Ne ovat ehdottomat silloin, kun kuskin on noustava ulos autosta muun liikenteen sekaan, mutta liivit on hyvä varata kaikille matkustajille. Autoilijana tiedät varmasti, miten huonosti ilman heijastinta liikkuva jalankulkija katukuvassa näkyy. Heijastinliivi on pakollinen varuste monessa Euroopan maassa.

Peitteitä tai muuta lämmikettä

Lämpimät varusteet tulevat tarpeeseen, jos apua täytyy odottaa kauan pakkasilla. Helpointa olisi varata autoon jokaiselle matkustajalle lämmin peite, johon voi kääriytyä odottelun ajaksi.

Taskulamppu ja pattereita

Mikäli auton akusta loppuu virta, autosta tulee täysin pimeä ja huonosti näkyvä. Taskulampulla voi antaa muille autoilijoille varoitusmerkkejä. Saman voi tehdä magneetilla auton katolle kiinnitettävällä hätävalolla. Huomaa, että paristojen kesto kärsii pakkasella, joten niitä olisi hyvä varata autoon tarpeeksi.

Turvavyöleikkuri

Jos auto kierähtää katolleen, turvavyön avaaminen voi olla mahdotonta. Tällöin käden ulottuvilla pitäisi olla tarkoitukseen varta vasten suunniteltu turvavyöleikkuri, jolla saa leikattua turvavyön lisäksi loukkaantuneen vaatteita. Turvavyöleikkurilla voit viiltää myös auenneeseen turvatyynyyn viillon, mikäli tyyny estää sinua pelastautumasta autosta.

Jauhesammutin

Jauhesammuttimella saa estettyä tai sammutettua tulipalon. Sen toimintaa olisi hyvä testata säännöllisesti, sillä kovat pakkaset huonontavat sen toimintakykyä.

Lasivasara

Lasivasarat ovat monelle tuttuja bussien ikkunoista, mutta sellainen kannattaa hankkia henkilöautoonkin. Monet nykyautojen ikkunat ovat sähkökäyttöisiä, mutta avausmekanismi saattaa vaurioitua onnettomuustilanteessa. Ikkunat saa hajalle lasivasaralla, mikä on tärkeää, jos ovista ei pääse ulos.

Vettä ja naposteltavaa

Pitkillä ajomatkoilla on tärkeää pitää huolta nesteytyksestä, mutta vesi tulee erityisesti tarpeeseen, jos apua joutuu odottelemaan pitkiä aikoja. Autoon voi pakata odottelun varalta myös hyvin säilyvää ja helposti kuljetettavaa naposteltavaa, kuten energiapatukoita.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja