Auto löi liinat kiinni ennen kuin kuljettaja edes tajusi tapahtuneen – vieläkö ihmettelet, miksi tämä ominaisuus halutaan pakolliseksi?

Nykyautoissa on runsaasti kuljettajaa avustavaa teknologiaa, joka tekee ajamisesta stressittömämpää ja parantaa liikenneturvallisuutta.

Tesla Model 3:n kamera tallensi, miten tehokkaasti modernilla tekniikalla varustettu auto voi tarvittaessa puuttua peliin, kun ihminen ei siihen syystä tai toisesta pysty.

Mikäli autoilijat eivät osaa ajoissa varautua esimerkiksi tietyön vuoksi yllättäen putoavaan nopeusrajoitukseen, syntyy helposti vaaratilanteita. Näin kävi taannoin Atlantassa, missä ennakoinnin puute johti peräänajoon keskellä moottoritietä.

Onnettomuus olisi voinut eskaloitua nopeasti ketjukolariksi, sillä ainoa, mikä esti videon kuvanneen Tesla-kuljettajan törmäyksen valkoiseen Volkswageniin, oli Teslan tekniikka. Vastaavia järjestelmiä on tarjolla käytännössä kaikilla uusia autoja myyvillä valmistajilla.

Model 3 on videolla jo täydessä jarrutuksessa ennen kuin ihminen ehtii edes tajuamaan, mitä tapahtuu. EU kaavailee päivän pelastanutta automaattista hätäjarrutusjärjestelmää (AEB) pakolliseksi kaikkiin uusiin autoihin, eikä tämän videon perusteella ole vaikea hoksata syytä. 

Sen lisäksi, että kuljettaja selvisi säikähdyksellä, ei autoonkaan tullut naarmun naarmua.

Kuljettaja kertoi Redditissä, ettei Teslan Autopilot-toiminto ollut tapahtumahetkellä aktiivisena, vaan hän ohjasi autoa itse. Teslan järjestelmä kykenee näkemään myös edellä ajavan auton edelle, mistä johtuen videon Model 3 hidasti vauhtiaan jo ennen törmäystä.

Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja