Auto lämmitystolpassa, vaikka sillä ei ajeta – haittaako?

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ja muut liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi

Kysymys: Kannattaako auto pitää lämmitystolpassa paukkupakkasilla, vaikkei sillä ajettaisi?

Vastaus: Autoa kannattaa kovilla pakkasilla pitää lämmitystolpassa enintään kolme tuntia.

Esilämmittämisellä parannetaan auton käynnistymismahdollisuuksia ja vähennetään päästöjä - vanhemmissa autoissa myös polttoaineenkulutusta. 

Energianhukkaa

Pidemmällä lämmitysajalla ei saavuteta lisähyötyä, varsinkaan, jos autolla ei ole tarkoitus ajaa. Autolle turhasta lämmittämisestä ei käytännössä ole mitään haittaa – ei tosin hyötyäkään.

Sähköenergiaa sen sijaan kuluu valtavasti hukkaan, mistä aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia itselle tai taloyhtiölle. Myös ympäristö kuormittuu turhaan, koska sähköntuotantokin saastuttaa. 

Lämmittimen käyttöikä lyhenee

Moottorilämmittimen vastuksen käyttöiäksi on suunniteltu joku tietty tuntimäärä. Ylimääräiset lämmitystunnit ovat pois tästä ajasta eli käytännössä vastuksen käyttöikä lyhenee, jos autoa lämmitetään turhaan.

Mikäli autossa on myös sisätilanlämmitin, aiheutuu turhasta lämmittämisestä myös palovaara. Sisätilanlämmitin on tarkoitettu vain muutaman tunnin yhtäjaksoiseen käyttöön kerrallaan.

Lue myös:

    Uusimmat