Asuntomarkkinoiden tilanne Suomessa

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja ja Pohjoismaiden Kiinteistönvälittäjäunionin pääsihteeri Jukka Malila kertoo, että Suomessa käytettyjen asuntojen kauppa on sujunut kauppamäärien osalta melko normaalisti Suomessa tammi-heinäkuussa 2011.

Tammi-heinäkuussa kiinteistönvälittäjien kautta vaihtoi omistajaa yli 37 350 käytettyä kerros-, rivi- tai omakotitaloa. Tämä on 460 kappaletta enemmän kuin myytiin vastaavana aikana vuonna 2010.

- Heinäkuun loppuun mennessä saavutettuun kertymään voidaan kokonaisuutena olla tyytyväisiä. Kuluttajiin vaikuttavaa talouden synkkää viestiä on kesän lopussa tullut sen verran vahvasti, että se on lisännyt asunnonostajien varovaisuutta, luonnehtii Malila.

Samalla hän muistuttaa, että vuosien 2008 ja 2007 vahvoista alkuvuosista tänä vuonna on Suomessa kuitenkin jääty.

Vuoteen 2010 verrattuna käytettyjen kerrostalojen kauppaa on tehty hieman enemmän ja käytettyjen omakotitalojen kauppaa hieman vähemmän kuin edellisvuonna. Rivitaloja kävi heinäkuussa kaupaksi melko tarkkaan saman verran kuin heinäkuussa edellisvuonna.

Tilastokeskuksen elokuun lopussa kertomien alustavien tietojen mukaan käytettyjen osakehuoneistojen hinnat nousivat Suomessa heinäkuussa vuodentakaiseen verrattuna koko maan tasolla 2,5 prosenttia ja pääkaupunkiseudulla 3,9 prosenttia.

Suurista kaupungeista vuosimuutos oli negatiivinen Oulussa -3,8 prosenttia, kun taas muissa suurimmissa Suomen kaupungeissa muutos oli positiivinen. Kuluvan vuoden kesäkuuhun verrattuna alustavat tilastot kertovat, että niin pääkaupunkiseudun kuin koko maan keskihintataso hieman laski.

Maanmittauslaitoksen mukaan pientalokauppoja tehtiin Suomessa vuoden 2011 alkupuoliskolla yhteensä 7 700 kappaletta. Kauppojen määrä laski kolme prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Hinnat ovat laitoksen mukaan nousseet tänä vuonna kaava-alueilla keskimäärin kuusi prosenttia ja haja-asutusalueilla yhdeksän prosenttia.

Lue myös:

MTV3

Kuvat: Lehtikuva, Heikki Saukkomaa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja