Mainos

Asuntojen pakkohuutokaupat lisääntyneet huimasti – 1800 kotia jo vasaran alle

Asuntojen pakkohuutokaupat ovat kuusinkertaistuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Viime vuonna asuntoja myytiin pakkohuutokaupalla jo yli 1 800 kappaletta. Perinteisten pakkohuutokauppojen rinnalle ovat nyt nousseet nettihuutokaupat. 

Esimerkiksi Oulun seudun ulosottovirastossa myytiin viime vuonna satakunta asuntoa pakkohuutokaupalla, vielä myyntiä odottaa yli kaksisataa kohdetta. 

Muutaman vuoden takaiset suuret irtisanomiset näkyvät nyt ulosmittauksina, muistuttaa Oulunseudun ulosottoviraston johtava kihlakunnanvouti Reijo Junkkari.

– Yksi keino selvitä niistä veloista on nimenomaan omaisuuden realisointi, Junkkari sanoo.

Nykyisin jo noin puolet kohteista myydään nettihuutokaupalla.

– Myyntitulokset ovat erittäin hyviä. Siinä mielessä se on aina tietysti parempi, koska silloin saadaan hyvä hinta ja sitä kautta myöskin velat tulevat suoritettua, Junkkari kuvailee.

Koko maassa asunto-osakkeiden ja omakotitalojen pakkohuutokaupat ovat kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa. Vielä ollaan kuitenkin kaukana edellisen laman jälkeisistä hurjista luvuista. Osa ulosmitatuista asunnoista myydään myös vapaaehtoisesti välittäjän kautta.

– No ei siinä myyntitilanteessa näy, että ostaja saa tietää sen siinä tilanteessa kun tarjousta tehdään, niin siinä vaiheessa me kerrotaan se koska se näkyy sitten näistä asiakirjoistakin, Kiinteistömaailma Oulun yrittäjä Riitta Snellman kertoo.

Välittäjät pitävät vapaaehtoista myyntiä pakkohuutokauppaa parempana vaihtoehtona. Tällöin markkinoilta saadaan paras mahdollinen hinta. Ulosottoviraston mukaan myös viranomaisen toimeenpanema nettihuutokauppa on velallisen kannalta hyvä vaihtoehto.

– Siinä tulee semmoinen kilpailu varsinkin siinä loppuvaiheessa, että sitten viimeinen puoli tuntia saattaa olla hyvinkin tiukkaa kisaa, kyllä meidän kokemus on se että hinta nousee varsin hyvin, Junkkari kertoo.

Edes nettihuutokaupassa asuntoa ei myydä millä hinnalla hyvänsä eli velallinenkin saattaa hyötyä kaupasta. 

– Se on ollut aika yllättävääkin, että viime vuonna aika monessa tapauksessa varoja palautettiin velalliselle itselleen takaisin. Ihan hyvä lopputulos siinä suhteessa. Junkkari pohtii.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.