Asuntojen hinnat hienoisessa nousussa vuoden lopulla

Vanhojen kerrostalojen hinnat nousivat vuoden viimeisellä neljänneksellä vain hieman edellisestä neljänneksestä, mutta alueelliset erot olivat melko suuria ja esimerkiksi Espoossa hinnat laskivat puolisen prosenttia.

Tilastokeskuksen torstaina julkistamien tietojen mukaan hinnat nousivat keskimäärin 0,3 prosenttia. Vuoden 2000 loppujaksoon verrattuna hintataso oli 0,8 prosenttia korkeampi, mutta koko vuoden asuntokauppojen vertailussa hintataso jäi 1,3 prosenttia heikommaksi kuin vuonna 2000.

Tilastokeskuksen hintatilasto perustuu kiinteistövälittäjiltä koottuihin tietoihin. Suurin hinnannousu heinä-syyskuusta tilastoitiin Rovaniemellä, jossa hinnat kallistuivat 2,7 prosenttia. Melkein yhtä paljon eli 2,5 prosenttia hinnat kallistuivat pääkaupunkiseudun kehyskunnissa.

Loppuvuoden aikana suurin hintapudotus tilastoitiin Kotkassa, jossa hinnat halpenivat melkein 6 prosenttia heinä-syyskuusta.

Helsingissä hinnat nousivat keskimäärin 0,8 prosenttia heinä-syyskuusta. Kuopiossa vastaava lasku oli 1,5 ja Tampereella 0,9 prosenttia.

Kahden vuoden viimeisten neljännesten vertailussa eniten hinnat kohosivat Hämeenlinnassa, jossa nousu oli 4,9 prosenttia. Myös pääkaupunkiseudun kehyskunnissa ja Vantaalla hinnat vahvistuivat keskimääräistä selvästi enemmän. Suurin pudotus viimeisten neljännesten vertailussa meni Rovaniemelle hieman päälle 5 prosentin laskulla.

Pääkaupunkiseudun yleisestä nousulinjasta poikkesivat Espoo ja Kauniainen sekä Suomen kallein alue eli Helsingin keskusta.

Espoossa ja Kauniaisissa hinnat laskivat 2,4 prosenttia viime vuoden viimeisestä neljänneksestä, mutta Etelä-Helsingissä lasku jäi alle 1 prosenttiin.

Neliöhinta Helsingin keskustassa oli vuoden 2001 lopussa edelleen 17670 markkaa, kun maassa keskimäärin päästiin noin 8150 markkaan neliöltä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja