Asuntohintojen nousu hidastumassa

Asuntojen hintojen nousu hidastuu seuraavan kolmen vuoden aikana. Samalla myös hintaerot pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä tasaantuvat, ennustaa Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos.

Myös asuntotuotannon odotetaan lisääntyvän vuosina 2003-2005. Lisäys nostaa tuotannon ainakin vuoden 2001 tasolle. Kuluvan vuoden aikana on rakennettu 15 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Pääkaupunkiseudulla rakentaminen lisääntyy vähemmän kuin muualla maassa. Suhteellisesti vilkkainta rakentamista ennustetaan Ouluun.

Arviot perustuvat Pellervon tutkimuslaitoksen ja Kaupunkitutkimus TA:n kehittämään ennustemalliin, jota esiteltiin tiistaina Turussa pidetyssä asumistutkimusseminaarissa. Malli on ensimmäinen systemaattiseen asuntomarkkinoiden ennustamiseen laadittu työkalu.

Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat ovat tänä vuonna nousseet enemmän kuin kysynnän ja tarjonnan perusteella olisi voinut olettaa. Seuraavan kolmen vuoden aikana nousu näyttää pysähtyvän lähes kokonaan. Odotettavissa voi olla jopa "korjausliike" alaspäin, arvioi mallia esitellyt tutkija Janne Huovari.

Toisaalta kuitenkin esimerkiksi Pohjois-Suomessa hinnat ovat nousseet yllättävän hitaasti, ja odotettavissa on muuta maata suurempia korotuksia. Koko maassa hintojen ennustetaan nousevan keskimäärin 1,8 prosenttia, mikä vastaa inflaatiovauhtia.

Hintakehityksen lisäksi mallin avulla ennustetaan rakentamisen ja asutun asuntokannan muutoksia. Pohjana käytetään taloudellista ja väestön kehitystä kuvaavia tilastoja. Mallin luotettavuutta voi Huovarin mukaan arvioida vasta muutaman vuoden jälkeen.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja