Mainos

Asunto remonttiin? Varo näitä virheitä tai voi tulla kallis lasku

Moni tuskailee kerrostaloasunnon huonon ääneneristyksen kanssa. Usein vanhan talon huonosta äänieristyksestä voi syyttää remontoijia.

Huonosti tehty remontti voikin tulla tekijälleen kalliiksi, sillä lain mukaan asunnon äänieristys ei saa remontissa huonontua. Jos näin käy, rakenteet on purettava ja tehtävä uudelleen.

- Monessa niistä vanhoista taloista, joissa remontoidaan ja tehdään esimerkiksi uusi lattia, askeläänieritys voi huonontua aika dramaattisesti. Se johtuu siitä, että nämä vanhat lattiat ovat sellaisia, että ne ovat ajan mittaan vähän lähteneet irti. Ne ovat oikeastaan melkein kelluvia lattioita. Kun tehdään uusi lattia, joka on ihan hyvä ja varmasti kiinni joka paikassa, äänieristys voi heikentyä aika dramaattisesti. Eli kuulee todella, kun naapuri kävelee siellä yläpuolella, Akukonin johtava konsultti Henrik Möller kertoo.

Lattian äänieristys heikkenee usein varsinkin silloin, kun vanhoihin kantaviin rakenteisiin lisätään jäykillä liitoksilla uudet rakenteet ja pintaan jotakin kovaa lattiapäällystettä.

- Se voi olla esimerkiksi mosaiikkiparkettia, luonnonkiveä tai klinkkeriä. Silloin tietää, että askeläänieristys todennäköisesti heikkenee niin paljon, että se menee purkuun, Helimäki Akustikkojen toimitusjohtaja Heikki Helimäki sanoo.

Jälkikäteen voi olla vaikea todistaa, ettei äänieristys olisi huonontunut, mikäli sitä ei ole mitattu. Mikäli syntyy epäilys siitä, että äänieristys on huonontunut, lattian äänieristystä verrataan toiseen talossa olevaan asuntoon, jossa on alkuperäinen lattia.

- Jos meinaa laittaa uuden pinnoitteen lattialla, kannattaa vähän ottaa selvää, että mitä voi tehdä. Korjausvelvollisuus voi langeta myös uuden kodinkoneen hankkineelle, mikäli naapurit valittavat sen aiheuttamasta metelistä, Möller sanoo.

Taloyhtiöiden tulisi valvoa remontteja

Taloyhtiöiden hallitusten pitäisi valvoa, millaisia remontteja asunnoissa tehdään.

- Niistä pitäisi tänä päivänä olla tarkat suunnitelmat, mutta löytyykö sieltä taloyhtiön hallituksesta ammattitaitoa arvioida, että heikkeneekö äänieristys vai ei, niin kaikista ei varmaan löydy, Helimäki miettii.

Äänieristys kannattaisi laittaa kerralla kuntoon jo rakennusvaiheessa.

- Hyvä ääneneristysrakenne ei maksa enemmän kuin huono ääneneristysrakenne. Sillä ei ole mitään eroa, että teetkö sen huonosti vai hyvin, Möller sanoo.

 


 

 Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.