Asunnon ilmanvaihto

Asumme noin 75 neliön suuruisessa kaksikerroksisessa rivitaloasunnossa, jossa on suora sähkölämmitys. Ilmanvaihto aiemmin oli painovoimainen, tänä kesänä kaikkiin huoneistoihin asennettiin huoneistokohtaiset huippuimurit ja ikkunoiden yläpuolelle tuloilmakanavat joissa ei ole ilman esilämmitystä. Tuntuu hassulta tuoda kylmää ilmaa asuntoon, lämmittää se pattereilla ja puhaltaa pihalle. Lämmöntalteenottojärjestelmä olisi kuulemma maksanut niin paljon ettei sen asennuttaminen olisi ollut "kannattavaa". Onko todella noin vai murehdinko turhaan?

Jos raitisilmaventtiilit on asennettu muualle kuin keskelle lämpöpatteria ikkunan päälle niin vika on osaksi varmasti siinä. Kylmä ilma putoaa lattialle jäähdyttäen laminaatin pinnan. Lämpöpatterin lämmin pystyvirtaus nostaisi ulkoilman kohti kattoa, jossa siihen sekoittuisi lämmintä ilmaa eikä se jäähdyttäisi lattiaa.

Mitä LTO-järjestelmään tulee, sen kustannus verrattuna pelkkään koneelliseen poistoon uudisrakennuksessa on noin 20 000-25 000 mk enemmän per asunto. Jälkiasennettuna ero saattaa olla vieläkin suurempi, riippuen siitä, kuinka hankalista paikoista kanavia pitää viedä. LTO-järjestelmässä on kaksi kertaa niin paljon kanavaa kuin koneellisessa poistossa.

Kaksikerroksisessa asunnossa LTO-järjestelmän kannattavuutta on arvioitava vielä sitenkin, että kaksinkertainen kanavamäärä on koteloitava kun se tuodaan yläkerrasta alakertaan ja ne vievät asunnostasi käyttötilaa. Jos vaakavetoja joudutaan tekemään ovat kotelot ruman näköisiä katonrajassa. Se mikä on kannattavaa on jokaisen itse arvioitava. LTO-järjestelmän takaisinmaksuaika on pitkä nykyisillä energianhinnoilla. Toki asuinmukavuus paranee. Vaikka ilmanvaihdossa ei mielestäsi olisikaan nykyisellä järjestelmälläsi mitään järkeä, KÄYTÄ SITÄ.

Poistokanavaa ei saa tukkia eikä konetta saa pysäyttää. Pidä myös raitisilmaventtiilit auki, sillä ilman on todellakin vaihduttava. Jos liesikuvussasi on säätöpelti, jolla poistoa ohjataan pesuhuoneisiin, wc-tiloihin ja toisaalta keittiöön, pidä pelti aina minimiasennossa, kun et laita ruokaa. Silloin ilma poistuu "likaisten" tilojen kautta eikä vedä kosteutta asuintiloihin pesuhuoneesta.

Käytä tuuletinta maksimiasennossa tunnin ajan aina suihkussa käynnin ja saunomisen jälkeen. Ihminen itsessään on niin kova saastuttaja, että jos kaksi aikuista menee nukkumaan 10 neliömetrin suuruiseen makuuhuoneeseen, sulkee ikkunan ja oven, eikä ilma vaihdu muutakaan kautta, on ilma huoneessa 2 tunnin kuluttua hengitysilmaksi kelpaamatonta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja