Asunnon huono äänieristys

Asunto on vanhassa Helsingin keskustassa sijaitsevassa kerrostalossa. Monet huoneistoista ovat aikanaan isoista huoneistoista "lohkaistuja". Äänieristys on riittämätön, koska seinät ovat päästävät läpi kaiken äänen. Mistä neuvoa äänieristyksen tekoon? Minkälainen urakka? Entäpä kustannukset?
t.Minna


Kiitoksia kysymyksestä.
Keinojen valinnassa tulee muistaa äänen kulkemisen ominaisuudet. Ääni kulkee aaltoina väliaineessa. Aalloilla on häiriöitä aiheuttavassa tilanteessa se inhottava ominaisuus, että ne voivat siirtyä väliaineesta toiseen. Näin syynä voivat olla pienen pienet raot seinien liitoskohdissa, patteriverkosto, ilmanvaihtokanavat, itse väliseinien johtavat rakenteet tai naapurin puolella seiniin kiinnitettyjen kaappien kiinnitysten kautta kulkevat ääniaallot. Jossakin määrin syitä voi päätellä siitä, mitkä äänet kantautuvat. Ovatko ne puhetta, kodinkoneita, askelia, vesijohtoä ?

Äänien kantautumiseen vaikuttavat myös oman asunnon aaltoja vaimentavat sekä heijastavat varusteet. Vaimentavia ovat matot, kangashuonekalut, seinäryijyt, taulut, tapetit. Heijastavia ovat kovat lattiapinnat, maalatut tyhjät seinät ja katto.

Korjaustapa valitaan edellisten mukaan ja teidän talotyyppinne tapauksessa syy voi olla mikä tahansa tai noiden yhdistelmä. Väärä tai vaillinainen menetelmä ei siis poista koko ongelmaa. Kustannukset määräytyvät myös samalla tavoin.

Ilmastointi ja vesiputkisto on taloyhtiön homma, joten näiltä osin otatte yhteyttä isännöitsijään. Jos äänet tulevat selvästi seinän läpi sen keskialueilta, on kyseessä todennäköisesti seinärakenteen liian hyvä johtamiskyky. Jos kuuluvuus on paras seinien nurkissa, on ilmeisesti syynä pienet raot liitoskohdissa. Pikkuraot voivat olla maalin alla piilossa, joten ne eivät välttämättä näy. Kahdessa jälkimmäisessä tapauksessa ongelmaa voi lievittää rakentamalla vanhan seinän päälle uusi noin 5cm paksu väliseinä ja sen sisään laitetaan akustolevyt vaimentimiksi.

Täydellistä hiljaisuutta ei kukaan voi taata. Mitä enemmän vaimentavaa materiaalia ja rakenteita laitetaan sekä väliseinään että oman asunnon puolelle, sen parempi lopputulos äänen kannalta. Haittana tulevat tilaa vievät rakenteet, kustannukset ja joskus jopa tukkoiselta kuulostava asunto, kun kaikki luonnolliselta tuntuva kaiku on estetty.

Kustannuksista en valitettavasti voi todellista tilannetta tuntematta antaa arviota. Pahinta olisi, jos antamaani arviota verrattaisiin paikan päällä käyneen ja oikean tilannearvion tehneen antamaan selvästi korkeampaan laskelmaan ja sen perusteella hylkäisitte jälkimmäisen. Tästä seuraisi se liian yleinen kilpailutus, jossa kuluttaja kilpailuttaa itsellensä sen kaikkein huonoimman ja moraalittomimman tekijän.

Terveisin Sakke

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja