Astronautit vaaratilanteessa SpaceX:n avaruuslennolla: Dragon-kapselissa varauduttiin törmäykseen

Yhdysvalloissa neljä astronauttia laukaistiin perjantaina avaruuteen kohti Kansainvälistä ISS-avaruusasemaa Floridasta.

Matkaan lähti kaksi amerikkalaista, yksi ranskalainen ja yksi japanilainen astronautti.

Nelikko matkusti avaruusasemalle Elon Muskin SpaceX-yhtiön kehittämällä Falcon 9 -kantoraketilla ja Crew Dragon -avaruuskapselilla. Molemmat ovat kierrätystavaraa, sillä niillä on matkustettu avaruuteen aikaisemminkin.

Tuoreiden tietojen mukaan astronautit joutuivat vaaratilanteeseen kesken matkan. Vaaratilanne johtui avaruusromusta, joka viuhahti yllättävän läheltä Dragon kapselin ohi.

Suomessa kehitetään ratkaisua avaruusromuun 1:58
Video: Suomessa kehitetään ratkaisua avaruusromuongelmaan.

LiveScience kertoo, että Dragonin miehistö oli juuri menossa nukkumaan, kun heidät määrättiin välittömästi laittamaan avaruuspuvut päälleen ja vyöttämään itsensä tuoleihin. Kyseessä oli varotoimi mahdollisen törmäyksen varalta.

Myöhemmin vaaratilanne julistettiin pättyneeksi, kun romu oli ohittanut kapselin turvallisesti. Miehistö pääsi lopulta ISS:lle turvallisesti.

Avaruusromusta on tullut paha ja vaarallinen ongelma kiertoradalla. Esimerkiksi ISS on joutunut välillä tekemään varmuuden vuoksi väistöliikkeitä avaruusromun varalta. Viime syyskuussa ISS:n miehistö joutui suojautumaan varmuuden vuoksi törmäysvaaran takia.

Lue myös:

    Uusimmat