Astmaatikko, huolehdi itsestäsi!

Maailman Astmapäivää vietetään tänään, 3. toukokuuta. Suomalaisista kuusi prosenttia sairastaa astmaa, pääkaupunkiseudulla luku on korkeampi.

Hyvän hoidon ansiosta astmakohtaukset alkavat olla jo harvinaisia Suomessa. Merkittävä hoitovastuu on sairastuneella itsellään.

– Astmaan sairastuneen täytyy ottaa itse vastuu omasta hoidostaan. Astmalääkitys on tunnettava kunnolla ja astman pahenemisen oireet on osattava tunnistaa. Lisäksi hyvä yleiskunto pitää astmaa kurissa, joten tupakka pois ja liikkumaan, kannustaa allergianeuvoja Minne Miettinen Allergia- ja Astmaliitosta.

Kun astma todetaan

Astman ensimmäisiä oireita ovat yleensä pitkittynyt yskä ja limannousu. Jos yskä ei taltu flunssan jäljiltä, on syytä hakeutua lääkäriin.

– Jos sinulla todetaan astma, pyydä heti kunnollinen omahoidon ohjeistus terveydenhuollosta. Jatkossa astmakontrollissa käydään vähintään vuosittain. Neuvoja saat Allergia- ja Astmaliitosta sekä paikallisyhdistyksistä. Samoin useissa apteekeissa on astmavastaavat ja terveyskeskuksissa astmahoitajat, jotka auttavat omahoidossa, Miettinen kertoo.

Astma on aaltoileva sairaus ja siksi haasteellinen hoidettava. Lääkityksen määrää on osattava muuttaa itse oman voinnin mukaan. Kerran määrätty lääkitys ei siis ole loppuiän annos, vaan omaa kuntoa ja astman tilaa seurataan jatkuvasti.

– Kun astma on hallinnassa, se ei vaikuta muuhun elämään mitenkään, rohkaisee Miettinen.

Osa paikallisista allergia- ja astmayhdistyksistä järjestää tapahtumia Maailman Astmapäivän merkeissä. Tapahtumat ja niiden tarkemmat tiedot näet internetissä Allergia- ja Astmaliiton sivujen kalenterista!

MTV3/Helmi

Kuvat: Lehtikuva, Colourbox.com

Lähde: Allergia- ja Astmaliitto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja