Aspiriini kannattaa ottaa heti mini-aivoinfarktin jälkeen – ehkäisee pahempia infarkteja

Vähäoireiset ja ohimenevät niin sanotut mini-aivoinfarktit eivät välttämättä ole itsessään vaarallisia, mutta usein niitä seuraa varsinainen aivoinfarkti, joka on aina hengenvaarallinen. Tuoreen tutkimuksen mukaan aivoinfarktin riskiä voi kuitenkin pienentää ottamalla aspiriinia tai muu asetyylisalisyylihappoa sisältävä tabletti mahdollisimman pian oireiden alettua.

Asetyylisalisyylihappoa käytetään yleisesti aivoinfarktin sairastaneiden hoidossa ehkäisemään uusien aivoinfarktien kehittymistä. Tutkimusten perusteella lääkitys pienentää sairastumisriskiä pitkällä aikavälillä noin 15 prosenttia eli ei kovin paljon.

Nyt julkaistut tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että aspiriinin teho on paljon luultua suurempi heti sairastumisen jälkeisinä päivinä ja viikkoina. Tällöin riski sairastua vakavaan aivoverenkiertohäiriöön putosi 15 prosentin sijaan 70–80 prosenttia.

Tutkijat toivovat tulostensa tavoittavan lääkärit ja muuttavan hoitokäytäntöjä niin, että varhainen asetyylisalisyylilääkitys tulisi osaksi ohimenevän aivoverenkiertohäiriön sairastavien varhaista hoitoa. Potilaat itse voivat myös auttaa itseään ottamalla asetyylisalisyylihappoa heti, kun kokevat aivoinfarktin tai muiden aivoverenkiertohäiriöiden oireita.

Tutkimus perustuu viidentoista tutkimuksen aineistoihin ja 56 000 potilaan terveystietoihin.

Aivoverenkierron häiriöt syntyvät yleensä äkisti. Niiden oireisiin kuuluu usein toispuoleista käden tai jalan voimattomuutta tai tunnottomuutta, puhevaikeuksia ja näköhäiriöitä ja myös tasapaino voi heikentyä. Valtaosa aivoverenkiertohäiriöistä on aivoinfarkteja, jotka johtuvat aivoverisuonen tukkeutumisesta, mutta myös aivoverenvuodot ovat yleisiä.

Tutkimus julkaistiin Lancet-lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Miten estän aivoinfarktin? 

Studio55.fi-lähetyksessä vieraana neurologian emeritusprofessori Markku Kaste toukokuussa 2015.

25:30

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja