Asko Järvinen Ylen Ykkösaamussa: Koronamuunnos omikron on aiheuttanut uusintasairastumisia – vielä ei tiedetä kuinka hyvin rokote suojaa

Ylilääkäri Nohynek kertoo MTV:lle, mikä uudessa virusvariantissa huolestuttaa ja miksi niitä syntyy juuri Etelä-Afrikassa 3:26
Videolla THL:n ylilääkäri Nohynek kertoo, mikä uudessa virusvariantissa huolestuttaa: "Tarvitsemme lisää tietoja"

Nopeasti Etelä-Afrikassa levinnyt uusi koronamuunnos omikron on aiheuttanut uusintasairastumisia jonkin verran enemmän kuin koronan aiemmat variantit, kertoi ylilääkäri Asko Järvinen Ylen Ykkösaamussa tänään.

–  Omikron saattaa läpäistä rokotuksen sekä aiemmin sairastetun koronataudin tuoman suojan. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, mitä tämä uusi muunnos merkitsee rokotettujen kannalta, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) ylilääkäri Järvinen arvioi.

Huolta on hänen mukaansa herättänyt se, että omikron todennäköisesti leviää herkemmin kuin koronan aiemmat variantit.

–  Leviäminen on ollut hyvin nopeaa. Kaikki virustyypit eivät kuitenkaan kykene leviämään maailmalla laajemmin.

Jos omikron kuitenkin pääsee leviämään maailmalle, sen tuloa Suomeen ei kyetä Järvisen mukaan estämään.

Suojaako rokotus yhä vakavalta taudilta?

Ylilääkäri uskoo, että jo alkavan viikon aikana omikronista alkaa kertyä runsaasti lisää tietoa.

–  Emme tiedä vielä esimerkiksi sitä, millaisen taudinkuvan se aiheuttaa. Sitäkään ei tiedetä, suojaako rokotus edelleen vakavalta koronataudilta. Tähän asti rokote on niin tehnyt koronan uusia muunnoksia vastaan.

Järvinen muistutti, että koska koronarokote on jo valmiina, sitä kyetään "ainakin teknisesti" muokkaamaan kohtuullisen nopeasti, jos omikronin vuoksi näin pitäisi tehdä.

Järvinen arvioi, että Suomessa joka tapauksessa tarvitaan koronapassia ja -rajoituksia koko talven ajan.

Lue myös:

    Uusimmat