Mainos

Askartele kesäisiä kattauksia ja pöytäkoristeita

Kirkkailla kartongeilla ja kankailla, sirkkarenkailla sekä erilaisilla silkkinauhoilla askartelet kauniita kattauksia ja koristeita kotiin sekä juhlaan.

Askartelusta on tullut koko ajan suositumpi harrastus. Se on rentouttavaa, luovaa ja ennen kaikkea mukavaa puuhaa, jota voi harrastaa yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Yksinkertaisilla ohjeilla on mahdollista valmistaa esimerkiksi näyttäviä pöytäkoristeita tai istumapaikkakortteja.

Kaupoista löytyy mitä erilaisimpia välineitä ja tarvikkeita askarteluun, vain mielikuvitus asettaa askartelulle rajat. Myös vanhoja materiaaleja voi hyödyntää, esimerkiksi mappien välilehdistä, lahjapapereista sekä paperipusseista saa mitä erinomaisempia askartelumateriaaleja. Itse poimin jopa vanhoista vaatteista napit irti ja käytän niitä esimerkiksi korttiaskartelussa hyödyksi.

Servietit kauniisti esille

Serviettejä voi taitella kauniisti lautasen päälle ja antaa kattaukselle tyylikkään loppusilauksen. Askartelemalla niihin vielä kattaukseen sopivat serviettirenkaat saa kattauksesta entistä näyttävämmän.

Serviettirengas valmistuu esimerkiksi virkkaamalla hopealankaa ketjuksi ja ketjun ollessa tarpeeksi pitkä solmimalla se servietin ympärille. Renkaan voi vielä koristaa helmillä tai esimerkiksi muovikristallitähdellä. Virkattu serviettirengas on kaunis esimerkiksi kesän hääkattauksissa.

Kartongista voi myös askarrella monennäköisiä serviettirenkaita tai taskuja. Kesäisen keltaisesta kartongista voi taitella taskun, joka koristellaan helmillä tai vaikkapa kimalleliimalla. Taskun sisään voi asetella niin servietin kuin myös aterimet. Lisäksi taskun päälle voi joko käsin kirjoittamalla, tai kumileimasimilla painaa ruokailijoiden nimet, jolloin tasku toimii myös istumapaikkakorttina.

Kesäistä kattausta koristamaan voi askarrella purjeveneteemaisia serviettirenkaita. Sinisestä paperista leikataan liuskoja, jotka liimataan renkaiksi. Renkaisiin voi kiinnittää joko liimalla tai metallisirkoilla paperista leikattuja purjeveneitä. Samalla idealla voi toteuttaa mihin tahansa teemaan sopivat lautasliinarenkaat, esimerkiksi rapujuhlille punaiset rapurenkaat.

Veikeitä istumapaikkakortteja

Niin häissä kuin muissakin isoissa kesän juhlissa on hyvä ja hauska tapa merkitä istumapaikat esimerkiksi käsintehdyillä istumapaikkakorteilla.

Nimikorttien tekotapoja on vaikeasta aivan yksinkertaisiin ratkaisuihin. Helpoimmillaan nimikortti vain taitetaan kauniin värisestä paperista ja kirjoitetaan korttiin nimi. Hieman vaativampi idea on leikata esimerkiksi lehden mallisia paloja kartongista ja nimikoida ne.

Lastenjuhlille suloiset istumapaikkakortit saa leikkaamalla vaaleansinisestä tai vaaleanpunaisesta kartongista nallenmuotoisia kortteja, jotka pysyvät hyvin pystyssä pöydällä. Jokaiseen nalleen kirjoitetaan lapsen nimi.

Silkkirusetteja ja romanttisia tabletteja

Värillisestä kartongista tai hieman ohuemmastakin paperista saa askartelemalla kauniita lautasenalusia. Tableteista voi leikata haluamansa mallisia, ja niitä voi koristella irtokuvioin tai esimerkiksi kimalleliimalla. Fiskarsin kohokuvioivalla boordilävistimellä saa myös kauniisti koristeltua lautasenalusen reunoja. Kuviointeja on runsaasti erilaisia, eli juhlaan kuin juhlaan löytyy kyllä omansa.

Erilaisilla ja erikokoisilla silkki- ja paperinauhoilla voi koristella niin tuolien kuin lasien jalkoja. Myös värien yhteensopivuus on kattauksessa tärkeää. Istumapaikkakortit, lasien koristeet, nauhat, pöytäliinat ja muut pöydän koristeet olisi hyvä olla samaa sävyä aina juhlan teeman mukaan.

Tupaantuliaisiin tai tavallisiin illanistujaisiin voi askarella nimikointilappuja kiinni esimerkiksi teepusseihin. Juomapilleihin saa myös helposti lisäilmettä askartelemalla niihin paperista hahmoja.

Teksti: Johanna Tamminen
Kuvat: Fiskars, Sinelli

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.