Askarruttaako julkiselle uimapaikalle suuntaaminen tänä kesänä? Amerikkalaiset asiantuntijat kertovat, mikä on suurin riski

Osaatko levittää aurinkovoidetta oikein? Moni tekee saman virheen – katso ohje 2:01
Osaatko levittää aurinkovoidetta oikein? Moni tekee saman virheen – katso ohje

Kesäkuussa julkiset uimahallit ja maauimalat saavat avata Suomessa ovensa. Kesän tullen moni varmasti haluaakin lähteä pulikoimaan. Mieltä voi kuitenkin painaa yksi kysymys: onko julkisessa altaassa uiminen turvallista?

Yhdysvaltain tautikeskuksen mukaan ei ole todisteita siitä, että koronavirus leviäisi veden välityksellä. Näin ollen voit käydä rauhallisin mielin uimassa, oli se sitten meressä, järvessä tai uima-altaassa.

Lääketieteen tohtori ja tarttuvien tautien erikoisasiantuntija Sandra Kesh kertoo Popsugarille, ettei virus todennäköisesti tartu myöskään julkisten uima-altaiden pinnoista.

– Tapahtumaketju, joka tarvittaisiin siihen, että virus tarttuisi esimerkiksi julkisen uima-altaan ponnahduslaudasta, on suhteellisen epätodennäköinen, Kesh sanoo.

Muut ihmiset ovat suurin riski

Keshin mukaan suurin riski julkisilla uimapaikoilla ovat muut ihmiset. Maauimaloissa on usein paljon ihmisiä ja ympäriinsä juoksentelevia lapsia, minkä takia kahden metrin turvaväliä on vaikea pitää.

– Jos olet julkisella uima-altaalla tai rannalla, huolehdi siitä, että pidät riittävää etäisyyttä toisiin ihmisiin vessassa, kioskijonossa tai loikoillessasi pyyhkeen päällä, Kesh neuvoo.

Kesh painottaa, että vedessä uiminen ei altista koronavirukselle. Julkisissa uima-altaissa on yleensä klooria, joka tappaa viruksia. Hänen päällimmäinen huolensa on, ettei uidessa käytetä hengityssuojaimia tai noudateta muitakaan varotoimenpiteitä.

Lääketieteen tohtori ja kliinisen lääketieteen professori Carl J. Fichtenbaum on samoilla linjoilla Sandra Keshin kanssa.

– Viruksen kantajat saattavat tartuttaa virusta toisiin ihmisiin, ja turvavälin pitäminen tällaisessa ympäristössä on hankalaa, hän sanoo.

Asiantuntijat suosittelevat turvallisuus- ja hygieniaohjeistusten noudattamista myös uidessa. Kesh painottaa turvavälin ja oikeaoppisen käsienpesun tärkeyttä. Julkiselle uimapaikalle suunnatessa on siis hyvä pitää ohjeistukset mielessä, kuten lähes kaikessa muussakin tekemisessä tänä kesänä.

Lähde: Popsugar

Lue myös:

    Uusimmat