Onko koronakriisin aikana turvallista käyttää julkisia vessoja? Asiantuntijat kertovat, miten tartunnan voi välttää hädän hetkellä

Katso hätkähdyttävä video! Näin laajasti koronavirus leviää aivastuksesta Aalto yliopiston tekemän mallinnuksen mukaan 0:49
Katso videolta, miten koronavirus leviää aivastuksen jälkeen sisätiloissa, kuten kaupassa

Julkisissa vessoissa on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja turvavälien pitämisestä.

Koronapandemian estämiseksi säädettyjä rajoituksia on ryhdytty purkamaan ympäri maailman. Tämä on aiheuttanut huolta viruksen leviämisen kiihtymisestä ja herättänyt keskustelua, miten ”uuden normaalin” aikana julkisissa tiloissa käyttäydytään.

Huolta ovat aiheuttaneet esimerkiksi yleiset vessat. Sen lisäksi, että julkisiin vessoihin saattaa kerrallaan pakkautua monia ihmisiä, koronaviruksen epäillään voivan levitä ulosteen välityksellä.

Yahoon haastattelemat yhdysvaltalaislääkärit muistuttavat käsihygienian ja turvavälin pitämisen merkityksestä julkisia vessoja käytettäessä.

Älä kosketa kasvojasi pesemättömillä käsillä

Koronavirus on mahdollista saada kosketustartuntana julkisen vessan eri pinnoilta, jos niihin on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä, jotka toinen ihminen sitten vie käsillään kasvoilleen. Myös pisaratartunta on mahdollinen, jos vessassa on tungosta. Miesten on syytä pitää turvaväli myös pisuaareilla.

Jos vessaan on menossa pelkästään hätäänsä helpottamaan, riittää käsien pesu toimituksen jälkeen. Mutta jos julkisessa vessassa aikoo esimerkiksi laittaa piilolinssit tai kiristää nenäkorua, tulee kädet pestä tätä toimenpidettä ennen.

Käsien pesun jälkeen hana tulee sulkea esimerkiksi paperipyyhkeellä, jotta puhdas käsi ei kosketa mahdollisesti saastunutta pintaa. Onneksi monissa julkisissa vessoissa on liiketunnistimella varusteltu automaattihana, jota ei tarvitse koskea.

Kuivaa kädet mieluiten paperipyyhkeellä

Pesemisen jälkeen kädet tulee kuivata huolellisesti. Paras vaihtoehto käsien kuivaamiseen on kertakäyttöpyyhe, mutta mikäli puhallinkuivain on ainoa vaihtoehto, on sekin parempi kuin ei mitään.

– Puhallinkuivainten käyttö julkisissa vessoissa on pahin tapa kuivata pestyt kädet. Tämä johtuu siitä, että puhaltimet imevät itseensä huoneilmasta bakteereita ja viruksia ja levittävät niitä käsiisi, yhdysvaltalainen perhelääkäri David Cutler sanoo Yahoolle.

Erityisen epämukavan tästä tiedosta tekee tällä hetkellä se, että kiinalaistutkimuksessa koronavirusta on havaittu runsaasti sairaalojen WC-tilojen ilmassa. On mahdollista, että vessaa pöntön kansi auki vedettäessä virus leviää ilmaan ulostepisaroiden mukana. Koronavirusta on havaittu potilaiden ulosteesta, mutta ei ole kuitenkaan varmaa, onko ulosteeseen päätynyt virus infektiokykyistä, muistutti tutkimusta Helsingin Sanomille kommentoinut Helsingin yliopiston uhkaavien tartuntatautien apulaisprofessori Tarja Sironen.

Julkisesta vessasta pois lähdettäessä on suositeltavaa avata ovi kyynärpäällä tai paperipyyhkeellä. Mitä vähemmän kosketusta, sen parempi.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat