Asiantuntijat kauhuissaan: USA:n välivaaleihin on enää pari päivää ja vaalijärjestelmä on helposti hakkeroitavissa

Yhdysvaltain vaalikoneet helppo hakkeroida 1:54

Asiantuntijat varoittavat, että Yhdysvaltain välivaalit ja sen vaalijärjestelmä ovat helposti hakkeroitavissa. MTV Uutisten haastatteleman kyberturvallisuuden asiantuntijan mukaan osa maan vaalikoneista on niin vanhoja, että ne pitäisi kieltää.

Jotkin vaalipaikat ovat kieltäytyneet päivittämästä järjestelmäänsä, vaikka Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat varoittaneet jälleen Venäjän aikeista.

Vanha tietokone muistuttaa grilliä

Jos haluaa ymmärtää, kuinka haavoittuvaisia äänestyskoneet voivat olla, täytyy vierailla kyperturvallisuuden asiantuntijan Logan Lambin kotona Atlantassa.

– Tämä on AccuVote TS. Tällä laitteella suurin osa äänestää Georgian osavaltiossa, Lamb esittelee MTV Uutisille.

Kun laitteessa on kansi kiinni, se muistuttaa pitkälti grilliä. Kantta raottaessa olo on kuin aikamatkalla 90-luvulle.

– Tämä on erittäin vanha Windowsin tietokone, Lamb jatkaa ja yhdistää koneen virtalähteeseen.

Näyttö vilkkuu ja kone ruksuttaa.

Kritiikki ei ole uutta

Äänestyslaitteet ovat saaneet kritiikkiä vuosia. Venäjän sekaantuminen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin herätti myös Lambin ja hän halusi testata paikallisen järjestelmän heikkouden.

Lamb yllättyi, sillä pikaisella testillä hän onnistui kopioimaan vaalikoneita hallinnoivan nettisivuilta äänestäjien tietokannan.

– Sain käsiini asiakirjoja, joissa oli vaalivalvojien salasanat. Löysin äänestysrekisterit, joista selvisi tiedot 6 miljoonan Georgian osavaltion asukkaan tiedot.

Hälytyskelloja soitti myös se, että äänestyspaikkojen vaalikonemalli löytyi nettikauppa-eBaysta.

– Pahis voi helposti lisätä kortille haittaohjelman, työntää kortin laitteeseen ja ottaa koneen haltuunsa.

– Georgiassa äänestetään henkilökohtaisella sirullisella äänestyskortilla. On tutkimuksia, kuinka käsitellyillä korteilla voi äänestää useita kertoja.

"Koneen pitäisi olla käyttökiellossa"

Toistakymmentä osavaltiota käyttää hakkeroitavia koneita tiistain välivaaleissa varoituksista huolimatta. Vaikka laitteeseen olisi murtauduttu, emme saisi koskaan tietää siitä.

– Koska kone ei anna minkäänlaista paperista kopiota tai varminnetta, ei ole mitään keinoa tarkistaa, että äänet laskettiin oikein. Koneen pitäisi olla käyttökiellossa.

Lambin lisäksi useat tietoturva-asiantuntijat ovat varoittaneet vaalien turvallisuudesta vastaavaa paikallisjohtoa. Georgian osavaltiossa johto on kuitenkin muutosvastainen.

– Hän (vaaleista vastaava) sanoi, että minun kannattaa jättää selvitykseni siihen, tai keskikaupungin ihmiset tuhoavat minut. Luulen, että hän tarkoitti poliitikkoja.

– Republikaani Brian Kemp pyrkii kuvernööriksi, mutta myös valvoo johtavana poliitikkona itse näitä vaaleja, missä hän kampanjoi, Lamb lisää.

Myös äänestäjät huolissaan

Vaalien turvallisuus ja luotettavuus huolettaa asiantuntijoiden lisäksi äänestäjiä. Ennakkoäänestyspaikan edessä jonottavat sanovat, että voivat vain toivoa systeemin toimivan.

– Ei voi koskaan tietää kuinka turvallisia vaalikoneet ovat. Täytyy vain äänestää ja toivoa parasta lopputulosta, Joseph Hunter sanoo ja ottaa askeleen eteenpäin jonossa.

Lue myös:

    Uusimmat