Asiantuntijat hyvin skeptisiä – tutkijatiimi väittää, että heillä on pian lääke, joka parantaa kaikki syövät: "Toimii saman tien"

8:58
Videolla keskustellaan rintasyövästä.

Israelilainen tutkijatiimi uskoo, että heillä voisi jo ensi vuonna hoitokeino, joka parantaa syövän. He ovat kuitenkin saaneet osakseen paljon kritiikkiä. 

Pieni joukko israelilaistutkijoita väittää, että heillä voisi olla jo ensi vuonna lääke, joka parantaisi syövän. Mahdollisesta "ihmelääkkeestä" kertoi muun muassa The Jerusalem Post -sivusto

Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd -yhtiö (AEBi) kutsuu hoitokeinoa nimellään "MuTaTo", joka tulee englannin kielen sanoista "multi-target toxin". Tutkijatiimin mukaan hoitokeino perustuu siihen, että syöpäsoluja vastaan hyökätään peptidiyhdisteiden ja erään toksiinin avulla.

– Uskomme, että voimme tarjota jo ensi vuonna täydellisen parannuskeinon syöpään, hehkutti yhtiön hallituksen puheenjohtaja Dan Aridor The Jerusalem Post -sivustolle.

– Syöpälääkkeemme toimii saman tien, sen vaikutus kestää useamman viikon eikä siinä ole mitään sivuvaikutuksia. Se on myös paljon halvempi kuin useimmat markkinoilla olevat lääkkeet.

Asiantuntijoilta paljon kritiikkiä

Asiantuntijat ovat hyvin kriittisiä MuTaToa kohtaan. Muun muassa Laura and Isaac Perlmutter Cancer Center -keskuksen johtaja ja lääkäri Ben Neel toteaa, että on epätodennäköistä, että yhtiö olisi kehittänyt lääkkeen, jolla kaikki syövät voisi parantaa vuodessa. Hänen mukaansa tämä kyseinen lääke olisi todennäköisesti vain yksi merkintä lisää syöpäpotilaille tarjottavien ”vastuuttomien ja äärimmäisten julmien valheellisten lupausten listaan” . Neelin mukaan koko tutkimusta ei ole edes vertaisarvioitu tieteellisesti.

Hoitokeinoa ei myöskään ole vielä testattu ihmisiin. Yhtiö on käyttänyt tutkimuksissaan hiiriä.

– Historiasta löytyy paljon eläinkokeisiin ja koeputkitesteihin perustuvia väitteitä, joita ei voi mitenkään hyödyntää ihmiten sairauksissa, Neel toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja