Asiantuntija tyrmistyi kansanedustajan muilutuskommentista: Nyt puhutaan ihmisistä!

– Nyt puhutaan kuitenkin ihmisistä! Suomessa puhutaan koirista kunnioittavammin kuin romaneista, toteaa palvelualueen johtaja Pekka Tuomola Helsingin Diakonissalaitokselta.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Tuomola ihmettelee perussuomalaisten kansanedustajan kommentteja siitä, että romanikerjäläiset pitäisi "muiluttaa pois Suomesta". Kansanedustaja Olli Immosen Facebook-kommenteista kertoo Iltalehti.

Tuomola huomauttaa, että köyhyttä ei voi kriminalisoida. Suomi ei voi sulkea silmiään köyhiltä ihmisiltä, eikä hakea ratkaisujakaan yksin, vaan yhteistyössä muiden Euroopan maiden kanssa.

Helsingin Diakonissalaitoksen arvion mukaan Suomeen on tullut parin viikon aikana parisataa romanikerjäläistä ja lisää on tulossa. Kesäksi mukaan otetaan myös lapset.

Romaneille annetaan vääriä lupauksia

Tuomola toteaa, että osa romaneista saapuu Suomeen kuultuaan hyvistä työllistymismahdollisuuksista.

– Osa aivan selvästi tulee hakemaan työtä. Heille on annettu väärää tietoa Suomesta, Tuomola sanoo.

Ilmiössä osuutensa on matkojen järjestäjillä, jotka lupauksia antavat.

Tuomolan mukaan jotkut romanit ovat kuitenkin saaneet töitä esimerkiksi siivous- ja rakennusalalta. Hän ei usko, että kerjääminen itsessään on järjestäytynyttä.

– Kerjäämässä on usein vanhempaa porukkaa, jolla ei ole työmahdollisuuksia eikä työkykyäkään. Useimmiten kerjääjä on nainen, mikä liittyy romanikulttuuriin.

Tuomolan mukaan monet kerjäläiset saavat 10–20 euroa päivässä.

Romanileirejä Helsinkiin ei saa enää perustaa. Tuomolan mukaan kerjäläiset yöpyvät lähinnä autoissa.

(MTV3)

Katso Helsingin Diakonissalaitoksen Pekka Tuomolan haastattelu:(Huomenta Suomi 27.3.2012)

Lue myös:

    Uusimmat