Mainos

Asiantuntija tyrmää kokoomuksen sote-mallin: Kansalainen unohdetaan kokonaan

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen moittii kovin sanoin kokoomuksen esittämää sote-mallia.

Vuosia sosiaali- ja terveysministeriön eri työryhmien asiantuntijajäsenenä toiminut Itkonen on sitä mieltä, että kokoomuksen mallissa unohdetaan tärkein eli kansalainen sote-palveluiden käyttäjänä.

– Ei yhdessäkään maassa voida ottaa sote-uudistuksen kärjeksi yliopistollisen sairaalan roolia ja sen kehittämistä. Kyllä tällä hetkellä kaikissa maissa pohditaan sitä, miten voidaan vahvistaa kansalaisen asemaa sote-palveluiden käyttäjänä ja kuluttajana, toteaa Itkonen MTV:n Uutisille.

Itkosen mukaan nyt tulisi vahvistaa kansalaisen asemaa niin, että tämä voi ottaa itse vastuuta terveydestään ja sosiaalisesta hyvinvoinnistaan.  

– Ainoa tapa saada säästöjä on se, että mennään peruspalveluiden kautta, saadaan sieltä uudentyyppinen, omatoiminen kansalainen, joka ei tarvitse niin paljoa sairaanhoitoa eikä sairaalakontakteja. Sitten päästään käsiksi sairaaloiden uudelleenjärjestelyihin.

Itkonen arvelee, että yliopistosairaaloiden johto on halunnut tuoda uuden mallin mukaan sote-keskusteluihin, jotta yliopistosairaaloiden asema vahvistuisi.

– Toinen syy on varmaan se, että tämä sote-uudistus on kaiken kaikkiaan ajautunut sellaiseen tilanteeseen, että nyt haetaan vain ulospääsyä välittämättä ollenkaan siitä, että minkälainen ratkaisu kansalaisen kannalta syntyy.

Itkosen mukaan sote-ongelmaan olisi mahdollista löytää luonnollinen ja toimiva ratkaisu hyvinkin nopeassa aikataulussa.

– Ensimmäiseksi Suomessa pitäisi päättää siitä, missä päivystetään. Sen jälkeen katsottaisiin, kuinka monta kilometriä ambulanssi ajaa tunnissa. Tästä tulee se säde, jonka mukaisesti sote-alueet syntyisivät. Lapissa tuo säde olisi vähän muita maan alueita suurempi ja lopulta sote-alueita syntyisi noin 20.  Näin päästäisiin käsiksi suurimpiin säästöihin, mitä sotesta voi saada.

Itkonen huomauttaa, että 1950-luvun päättäjät osasivat taitavasti rakentaa keskussairaalat Suomeen nimenomaan kansalaisen tarpeesta katsoen.

– Nyt tämän päivän päättäjien pitäisi jatkaa yhtä viisaalla linjalla.

 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja