Kaappauksesta selvinnyt Kaleva: Suomen varauduttava kotiin palaaviin jihadisteihin

Radikaalin islamin tutkija Atte Kalevan mukaan Suomesta lähteneet islamistitaistelijat ovat uusi ilmiö.

Ilmiön kannalta ongelmana on Kalevan mukaan jihadistit, jotka palaavat taisteluiden jälkeen Suomeen. Suojelupoliisin ja sisäministeriön arvion mukaan Suomesta on maailmalle lähtenyt reilut 40 islamistitaistelijaa.

– Jihadisti saattaa menehtyä alueella eri syistä tai jäädä muuten vaan sille tielle. Sieltä tulee silti myös takaisin ihmisiä, ja tämä on se, missä meidän täytyy yhteiskuntana jollain tavalla reagoida ja mieluusti myös etukäteen. Eli ei olla yhtäkkiä siinä tilanteessa, missä arabimaissa oltiin Afganistanin jihadin jälkeen 1990-luvun puolivälissä, kuvailee Atte Kaleva MTV:n Huomenta Suomessa.

CNN uutisoi eilen, että Suomesta on lähtenyt muslimien määrään nähden eniten jihadisteja Syyriaan kaikista maailman maista.

– Jos CNN:n uutisesta voi jotain päätellä, niin on tässä radikalisoitumisessa jotain uutta. En tiedä miten raflaavasti asia on otsikoitu, jos Suomesta on lähtenyt prosentuaalisesti eniten taistelijoita koko maailmassa muslimiväestöön suhteutettuna, mutta sen siitä näkee, että Suomesta näitä taistelijoita lähtee merkittävissä määrin. Aikaisemmin ei ole lähtenyt, Kaleva arvioi. 

Kaleva kuvaileekin Suomesta lähteneitä islamistitaistelijoita uudeksi ilmiöksi.

– Hieman se on omituista, että sitä tapahtuu nyt näin voimakkaasti. Vaikka määrä ei ole suuren suuri, niin se on kuitenkin historiallisesti suhteutettuna aika iso.

Radikalisoitumiseen ei yksiselitteistä syytä

Kalevan mukaan ei ole myöskään yksiselitteistä syytä siihen, miksi Suomessa asuva muslimi radikalisoituu.

– Helppo vastaus on, että on yhtä monta syytä kuin on lähtijääkin. Jonkinlaisia laajoja linjoja voidaan vetää. Esimerkiksi sellainen yksilön kokema elämän onttous, eli elämässä ei ole mitään sisältöä, vaikka ulkoiset puitteet olisivat kunnossa. Voi olla hyvä koulutus ja keskiluokkainen elämäntapa, ei ole oikeastaan mitään puutetta, eikä mitään selkeää syytä, josta voitaisiin osoittaa, että tämä on nyt se syy, minkä takia minä radikalisoidun, kuvailee Kaleva tilannetta.

– Jos elämä koetaan merkityksettömäksi ja tyhjäksi, niin silloin toki tällainen voimakas uskonnollinen yhteisö antaa sen kontekstin sille elämälle, antaa sen merkityksen ja sisällön. Tällöin minä, joka olen aikaisemmin ollut täysin merkityksetön, tulee jihadin kautta hyvin voimakkaasti joku merkityksellinen, Kaleva kertoo.

Suojelupoliisin mukaan Suomesta on lähtenyt reilut 40 islamistitaistelijaa Syyriaan ja esimerkiksi Irakiin. CNN puhui eilisessä uutisessa noin 30:stä Suomesta lähteneestä jihadistista.

– Olen tutkinut enemmän sitä, mikä saa Arabian niemimaalla arabin radikalisoitumaan ja hyväksymään väkivallan käytön. En usko, että sieltä voidaan mitään johtopäätöksiä Suomeen viedä, mutta on totta, että loppujen lopuksi ihmiset on samanlaisia kaikkialla. Jonkinlaista samankaltaisuutta näissä prosesseissa voi olla myös Suomessa, miettii Atte Kaleva. 

Kalevan ymmärryksen mukaan mukana on myös kantasuomalaisia.

– Ymmärtääkseni mukana on ihan kantasuomalaisia tässä 40 hengen joukossa. Aika monella suomalaisella on siteitä Lähi-Itään. Aika moni on käynyt Syyrian Damaskoksessa, joka on ollut hyvin kaunis kaupunki. En välttämättä näe, että siinä on mitään hyvin vahvaa tunnesidettä. Tällainen sekundaarinenkin side riittää. Vaikea tosin sanoa, olisi mielenkiintoista päästä haastattelemaan näitä lähteneitä.

Sisäministeri Päivi Räsänen ehdotti eilen, että ulkomailla taisteluihin osallistuneilta henkilöiltä voitaisiin ottaa Suomen kansalaisuus pois, mikäli heillä on kaksoiskansalaisuus. Lisäksi Räsänen harkitsisi kenties myös taistelualueille matkustamisen kriminalisointia.

Kaleva näkee kriminalisoinnin tietyiltä osin ongelmallisena.

– Kansalaisuuden evääminen on ongelmallista, jos henkilö haluaa matkustaa vaikka jonnekin. Näen sen lainsäädännöllisesti aika vaikeana toteuttaa. Toki jos henkilö syyllistyy rikokseen, kansainvälisiin rikoksiin tai sitten ihan Suomen lakia rikkoo, tai paikallista lakia, niin silloin henkilöä pitää rangaista sen mukaan mitä rikoksista on rangaistukseksi määrätty.

Jihadismi on aiheena Kalevan mukaan Suomessa hieman tabu.

– Ihan kantaväestön kuin suomalaisen muslimiyhteisönkin suunnasta aihe on hieman tabu. Näkisin erittäin mielelläni, että imaamit Suomessa lähtisivät keskustelemaan tästä. Tehtäisiin jonkinlainen foorumi, missä asiasta voi keskustella ja vaihtaa ajatuksia ilman, että täytyisi pelätä sitä, että minut leimataan kukkahattutädiksi tai rasistiksi. Kyllä tästä pitäisi voida puhua muutenkin kuin vain ilmiön äärilaitoja myöten, Kaleva ehdottaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja