Mainos

Asiantuntija: Niinistö Valkoiseen taloon, jos se hyödyttää Yhdysvaltoja

Yhdysvaltojen ja Suomen suhteisiin ei odoteta muutosta Barack Obaman uudelleenvalinnan jälkeen.

Osastonjohtaja, tutkija Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että maiden suhteet ovat hyvällä tolalla, eikä suurempia ongelmia ole.

– Tietysti USA toivoo Suomelta suurempaa panosta Yhdysvaltojen suurempiin poliittisiin hankkeisiin globaalisti. Totta kai Yhdysvallat myös haluaa Suomen sitoutuvan lähemmin läntisiin järjestelmiin, esimerkiksi Natoon. Tässä suhteessahan Suomessa kovastikin epäröidään, Aaltola sanoo.

Peistä on kalisteltu paljon siitä, milloin Suomen valtionpäämies saa kutsun vieraaksi Valkoiseen taloon.

Aaltolan mukaan Suomen presidentti saa kutsun Washingtoniin, jos Suomi on ratkaisu johonkin Yhdysvaltojen määrittämään ongelmaan.

– Niitä kutsuja olisi tullut, jos olisimme esimerkiksi päässeet YK:n turvaneuvoston jäseneksi. Ei päästy. Nyt pitäisi jotenkin muuten päästä sellaisiin pöytiin, jossa Yhdysvallat kiinnittää meihin huomiota.

Aaltola sanoo MTV3 Uutisten haastattelussa, että Valkoiseen taloon pääsy ei ole itsetarkoitus. Se on hänen mukaansa Suomen omista valinnoista kiinni, miten lähellä Yhdysvaltoja haluamme olla.

– Täytyisi olla mukana Yhdysvaltojen ajamissa hankkeissa. Sotilasoperaatioissa, rauhanprosesseissa ja kansainvälisissä neuvotteluissa. Suomen pitäisi olla aloitteellinen ja näyttää, että Suomella on jotain lisäarvoa annettavana Yhdysvaltojen johtamaan maailmanjärjestykseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.