Asiantuntija neuvoo: Näin valitset juhlajuomat valmistujaisiin

Valmistujaisjuhlien perinteinen juoma on tunnetusti kuohuviini. Viinikouluttaja kertoo omat suosituksensa ja vinkkinsä kaikenlaisten juhlajuomien valintaan.

Viinikouluttaja Mika Vanne kertoo, että kuohuviini voi olla samaan aikaan sekä perinteinen että moderni ratkaisu.

– Kyllähän kuohuviini sopii mainiosti onnittelumaljaksi. Jos oikein haluaa panostaa, voi tietenkin hankkia samppanjaa. Nämä asiat riippuvat kuitenkin juhlien pitäjien budjetista ja mieltymyksistä.

Nuoret mieltyneet makeaan

Monet yleisimmistä juhlissa tarjottavista kuohuviineistä ovat kuivia. Vanne sanoo, että etenkin nuoret ovat kuitenkin ilmeisen mieltyneitä hieman makeampiin kuohuviineihin. Mies kuitenkin muistuttaa, että liiallisuuksiin ei juoman makeuden kanssa kannata mennä.

– Jos alkumalja on liian makea, siitä tulee helposti hyvin raskas olo. Siksi kannattaa tarkastaa juoman sokeripitoisuus, ja tässä tapauksessa en lähtisi ylittämään 20-25 grammaa per litra.

Vanteen mukaan alkumaljaa voi myös virittää omien mieltymysten mukaan. Juoman sekaan voi esimerkiksi laittaa vadelmia, mansikoita tai vaikkapa lakkoja.

– Jäädytetyt marjathan toimittavat samalla myös jääpalojen virkaa. Voi kuohuviinistä myös tehdä erilaisia drinkkejäkin, Vanne jatkaa.

Helppo päivitys perinteiselle kuohuviinille on tehdä juomasta Kir Royal -niminen drinkki. Drinkin teko onnistuu sekoittamalla yksi senttilitra mustaherukkalikööriä jokaista kuohuviinidesiä kohden.

Viinien tulee olla raikkaita

Myöskään perinteisten valko- tai punaviinien tarjoilu valmistujaisissa ei ole Vanteen mukaan poissuljettua. Kuitenkin viinit kuuluvat miehen mukaan enemmän häihin ja muihin juhlallisuuksiin.

– Valmistujaisten luonne voi olla sellainen, että vieraat tulevat käymään, nostavat maljan, syövät kakun ja lähtevät seuraaviin. Mutta voivathan viiniä nauttia esimerkiksi valmistujan vanhemmat kun itse sankari on lähtenyt juhlimaan.

Vanteen mukaan iltaa voi myös jatkaa kuohuviinillä tai raikkaalla valkoviinillä. Booleista mies ei kuitenkaan ole itse innostunut:

– En ole boolimiehiä, mutta tällaiset asiat riippuvat hyvin paljon juhlijoiden mieltymyksistä. En halua nähdä mitään juhlien juomavalintoja oikeina tai väärinä, vaan ne ovat hyvät silloin kun osallistujat ovat tyytyväisiä, Vanne lopettaa.

Suosi näitä rypäleitä viinien valinnassa:

Sauvignon blanc

Riesling

Brüner Veltliner

Paula Koski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja