Asiantuntija: Lapsen täytyy saada itse päättää lomastaan

Lomasuunnitelmia tehdessä on hyvä huomioida lapset, sillä irtiotto arjesta on tarpeellista myös perheen pienimmille.

Loman vietto ei aiheuta paineita ainoastaan vanhemmille, vaan myös lapsille. Koulussa saatetaan vertailla ja kilpailla omista lomanviettosuunnitelmista: minne mennään ja mitä tehdään – ja kenellä on paras loma?

Yleensä paineita aiheuttavat kuitenkin aikuiset, joista lapset ottavat vain mallia. Paineiden ei saisi kuitenkaan antaa vaikuttaa lapseen.

Lomaa suunnitellessa olisi tärkeää ottaa huomioon lapsen omat toiveet ja ajatukset siitä, mitä he haluaisivat mieluiten tehdä lomallaan. Aikuinen määrittää raamit loman viettoon ja tekee selväksi, mitä on mahdollista toteuttaa.

– Lapsen täytyy saada tuntea itsensä kuulluksi omaa lomaansa koskevissa kysymyksissä, sanoo Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki.

Lomalla pitää irrottautua kouluarjesta

Koulussa lapselta vaaditaan paljon asioita koulutyön ohella: joustavuutta, sopeutumiskykyä ja sosiaalisia ponnistuksia. Loman voisi ajatella olevan jotain tavallista arjesta poikkeavaa.

– Lomalla olisi tarpeellista irrottautua hetkeksi kouluarjen rutiineista ja velvoitteista. Lapsen olisi hyvä saada lomaa myös tiukoista harrastusaikatauluista, Pajamäki sanoo.

– Jokainen lapsi on yksilö. Toiset kaipaavat enemmän virikkeitä ja toiset pitävät enemmän siitä, että ei ole suunnitelmia, vaan saa tehdä mitä mieli tekee.

Lue myös:

    Uusimmat