Asiantuntija: Egyptin tilanteen korjaaminen vie vuosia

Egyptin kahtiajakautuneen kansan yhtenäistäminen ja maan taloudellisen tilanteen elvyttäminen vie asiantuntijan mukaan vuosia.

– Ei pidä elää sellaisessa illuusiossa, että egyptiläinen yhteiskunta voidaan parsia kasaan lyhyellä tähtäimellä. Esimerkiksi taloudelliset ongelmat eivät ole nopeasti ratkaistavissa, kertoo Helsingin yliopiston professori Hannu Juusola.

Juusolan mukaan Egyptissä pitäisi aivan ensimmäisenä saada aikaan vakaa turvallisuustilanne. Sen jälkeen maahan pitäisi rakentaa poliittinen vakaus, mihin tarvitaan kansallista yhtenäisyyttä.

Sen aikaansaaminen on kuitenkin haastavaa kansan voimakkaan kahtiajaon takia. Osa egyptiläisistä kannattaa islamilaisen lain voimakasta roolia yhteiskunnassa, toinen puoli kansasta kannattaa maallisiin lakeihin perustuvaa järjestystä.

– Molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun löytäminen lyhyellä tähtäimellä on tavattoman vaikeaa, Juusola sanoo.

Mursi ei ymmärtänyt demokratiaa

Egyptin syrjäytetty presidentti Mohamed Mursi ei toiminut Juusolan mukaan hyvin virassaan.

– Mursilla ja muslimiyhteiskunnalla oli puutteellinen käsitys demokratiasta. He eivät ymmärtäneet, että enemmistö ei voi toimia tyranniana. Mursi epäonnistui, koska ei pystynyt eheyttämään kansaa, eikä oikeastaan edes pyrkinyt kunnolla siihen.

Toisaalta Mursin tehtävää ei helpottanut se, että oppositio teki kaikkensa heikentääkseen presidentin asemaa.

– Häntä ei tultu yhtään vastaan, Juusola muistuttaa.

Tällä hetkellä Mursi on pidätettynä, kuten suurin osa muslimiveljeskunnan johtajista. Juusola uskoo, että häntä pidetään jonkin aikaa kotiarestissa. Politiikkaan hän tuskin palaa, mutta oikeuden eteen hän saattaa hyvinkin joutua.

– Jos pidätys johtaa oikeudenkäyntiin, se voi lisätä ennestään vastakkainasettelua, Juusola arvioi.

Väliaikainen presidentti on suurelle yleisölle tuntematon

Egyptin uusi väliaikainen presidentti on suurelle yleisölle tuntematon juristi Adli Mansur. Hän on Juusolan mukaan tehnyt pitkän juristin uran järjestelmässä. Mansur on myös vasta jokin aika sitten virkaan nimetty korkeimman oikeuden presidentti.

– Yksi potentiaalinen syy hänen valinnalleen voi olla siinä, ettei hän ole erityisemmin tunnettu eikä vastustettu henkilö. Hän on suhteellisen neutraali henkilö, Juusola kertoo.

Väliaikaisen presidentin spekuloidaan olevan vain armeijan käskytyksessä oleva kunniapresidentti. Valtaan nousseella Egyptin armeijalla onkin maassa erityinen auktoriteettiasema.

–Armeija on Egyptissä arvostettu toimija, jolla on ollut maan itsenäistymisestä lähtien iso rooli yhteiskunnassa. Kaikki maan johtajat ovat olleet 50-luvulta armeijataustaisia, Mursi oli ensimmäinen poikkeus.

Varsinaiselta uudelta demokraattisissa vaaleissa valitulta presidentiltä vaaditaan paljon.

– Mikä on se poliitikko, joka uskaltaa tehdä ikäviä päätöksiä, kun kansa vaatii torilla eroa saman tien, Juusola kysyy.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat