Asiantuntija: Brittien tilanne jälleen sama kuin keväällä: "Johnsonilla on ihan samat ongelmat ja kysymykset ratkaistavinaan kuin hänen edeltäjälläänkin"

2:31
Britannian ongelmat ovat uudesta pääministeristä huolimatta ennallaan brexitin osalta, arvioi EU-asioiden johtava asiantuntija Janica Ylikarjula EK:sta

Britannian tilanne ja ongelmat ovat uudesta pääministeristä huolimatta ennallaan brexitin osalta, arvioi EU-asioiden johtava asiantuntija Janica Ylikarjula EK:sta Kymmen uutisten haastattelussa.

Boris Johnsonia Ylikarjula kuvaa ristiriitaiseksi ja räväkäksi persoonaksi, joka ei ole aina ollut täysin tarkka faktojen kanssa.

Ylikarjulan mukaan Johnson on ollut aika ajoin myös joustava poliittisissa linjauksissaan. Tuoreen brittipääministerin ministerivalintoja johtava asiantuntija luonnehti brexitin takana seisoviksi poliitikoiksi, jotka hyväksyvät varmasti sopimuksettoman eron.

Johnson vakuutti aikovansa neuvotella EU:n kanssa uuden ja paremman sopimuksen.

– Luulen, että hän kokee, että uusia neuvotteluja pitää käydä ainakin periaatteesta, mutta emme tiedä yksityiskohdista mitään tai mitä muutoksia hän haluaisi tehdä ja olisiko mahdollista, että EU hyväksyisi tai brittiparlamentti.

Johnson on vakuuttanut, että brexit toteutetaan lokakuun 31. päivä, sopimuksella tai ilman.

Epävarmuus jatkuu

Ylikarjulan mukaan tilanne on nyt käytännössä sama kuin keväällä, jolloin briteillä myönnettiin lisäaikaa.

– Vaikea kuvitella (että sopimusta avattaisiin enää). Johnsonilla on ihan samat ongelmat ja kysymykset ratkaistavinaan kuin hänen edeltäjälläänkin.

Briteillä on käytännössä kolme tietä brexit-kuvion viemiseksi maaliin: sopimuksen avaaminen ja neuvottelut, sopimukseton ero tai uudet parlamenttivaalit. Neuvottelut edellyttäisivät sekä EU:n että brittien oman parlamentin hyväksyntää.

– Tällä hetkellä pidän todennäköisempänä uusia vaaleja ja ne tulisivat todennäköisesti syksyllä, mutta sopimuksettomaan eroon pitää varautua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja