Mainos

Asiantuntija Breivik-käänteestä: Tällainen on äärimmäisen harvinaista

Psykiatrisen vankimielisairaalan ylilääkäri, THL:n tutkimusprofessori Hannu Lauerma sanoo MTV3 Uutisille, että uusi mielentilatutkimus joukkosurmaaja Anders Behring Breivikistä on luotettavampi ja osuvampi.

- Uskoisin, että tähän voidaan luottaa, koska tämä jälkimmäinen tutkimus nojaa seurantaan, ja seuranta on erittäin tärkeä osa mielentilatutkimusta, Lauerma sanoo MTV3:lle.

Breivikin todettiin toisessa mielentilatutkimuksessa toimineen täydessä ymmärryksessä, kun hän surmasi 77 ihmistä Norjassa.

- Kyllä se minusta jokseenkin selkeältä näyttää, että tarkempi tutkimus ja seuranta osoittaa, että skitsofreniasta ei ole kysymys.

Lauerman mukaan kyse on äärimmäisen harvinaisesta tapauksesta, koska yleensä mielentilatutkimuksissa saadaan hyvin samankaltaiset tulokset.

- Se saattaa osaltaan kertoa siitä, että Norjassa mielentilatutkimusjärjestelmä ei ole samalla lailla säädelty, tiukasti yhtenäinen ja viikoittain valvottu järjestelmä kuten se on Suomessa, Lauerma pohtii.

Skitsofreenikon uhri usein lähiomainen

Ensimmäisessä mielentilatutkimuksessa Breivik todettiin skitsofreenikoksi. Skitsofreenikot surmaavat kuitenkin äärimmäisen harvoin itselleen tuntemattomia henkilöitä, Lauerma sanoo.

- Skitsofreenikot tekevät ehdottomasti pääasiassa sellaisia henkirikoksia, jotka ovat äkillisen kauhutilan vallassa tehtyjä ja kohdistuvat lähiomaiseen tai asuinkumppaniin, ja ne tehdään tilapäisaseella.

- Tällainen hyvin monimutkaiseen ja vakuuttavaan suunnitteluun pohjaava massamurha olisi aivan äärimmäisen harvinainen ja yllättävä teko skitsofreniaa sairastavalta henkilöltä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.