Naisviha ja sovinismi puhuttavat, mutta miten miehen tulisi reagoida keskusteluun? – "Tarve on isolle asennemuutokselle"

5:40
Katso videolta koko haastattelu!

Muun muassa brittinaisen murha ja Selviytyjät Suomi Extra -jaksossa kuullut kommentit ovat nostaneet naisten pelot sekä syrjinnän puheeksi myös Suomessa. Aihetta käsiteltiin MTV Uutiset Livessä kahden vaikuttajan kanssa.

Viime viikolla uutisoitiin, että brittiläisen Sarah Everardin epäiltiin joutuneen poliisimiehen murhaamaksi. Asiasta nousi esiin maailmanlaajuinen keskustelu ja erityisesti sosiaalisessa mediassa monet naiset ovat kertoneet pelkäävänsä kävellä pimeällä yksin kotiin.

Tällä viikolla Suomessa nousi puolestaan uusi, toisenlainen kohu, kun Selviytyjät Suomi -ohjelmasta pudonnut Aki Manninen kommentoi naisten välistä liittoumaa värikkäin sanakääntein.

– Naiset kun on leirissä, niin siitä ei koskaan tule hyvää soppaa. Siellä olisi pitänyt olla joukko miehiä, hän muun muassa nauroi.

Myös keskiviikkona esitetty Nelosen Tempation Island Suomi -jakso on nostanut keskusteluun sen, että kyseessä ei ole vain entuudestaan tuntemattomien miesten kohdistamat teot sattumanvaraisia naisia kohtaan.

Jaksosta on kritisoitu kohtaa, jossa varattu mies ja sinkkunainen harrastavat seksiä. Nainen tarkistaa, että ehkäisy on kunnossa.

– Hä? En mä sisään tuu, mies toteaa ja jatkaa aktia.

"Get over it"

Keskustelut naisvihasta ja sovinismista ovat nousseet päättäjätasolle asti, sillä Sanna Marin tviittasi tänään liittyen tutkimukseen, jonka mukaan Suomen hallitukseen kohdistuu jatkuva vihakampanja sosiaalisessa mediassa.

– Kyllä, naiset johtavat hallitusta. Get over it, pääministeri tviittasi.

Mutta miten yhteiskunnan rakenteissa piilevän naisvihan voi tunnistaa ja miten mies voi edesauttaa keskustelua?

”Surullista, että pahin pitää tapahtua”

Vaikuttaja ja podcast-juontaja Irene Naakka kertoo Lontoon tapahtumien herättäneen hänessä surua.

– Surullista, että pahin pitää tapahtua, jotta ihmiset heräävät asiaan, Naakka totesi MTV Uutiset Livessä.

Naakka sanoo suoraan, että hän pelkää liikkua yksin pimeällä.

– Viime aikoina olen enemmän huomioinut sen, että se on todella normaalia minulle ja muille, vaikka sen ei pitäisi olla. Olen alkanut kyseenalaistamaan sitä.

Todella monella naisella on Naakan mukaan kokemusta häirinnästä, vaikka ei olisi kokenut nimenomaan väkivaltaa. Tämä on tullut ilmi viime päivinä somessa käydyn keskustelun pohjalta, kun monet naiset ovat kertoneet avoimesti kokemuksistaan.

Moni mies pelkää osallistua keskusteluun

Valokuvaaja ja vaikuttaja Jarno Jussilan mukaan miehet ovat osallistuneet keskusteluun melko varovaisesti. 

– Moni pelkää ottaa osaa keskusteluun. Olen itse someulostuloillani peräänkuuluttanut sitä, että miehet tulisivat ulos asian kanssa.

Naakka tunnistaa myös miesten harvasanaisuuden asiaan liittyen.

– Ymmärrän, että miehillä voi tulla defenssi: ”Syytetäänkö minua tästä, en ole tehnyt mitään, eivät kaikki miehet”. Toivoisin, että pääsisi yli tästä ensireaktiosta ja alkaisi kuuntelemaan. Asettuisi toisen ihmisen asemaan sekä miettisi, miten voi itse olla osa ratkaisua eikä osa ongelmaa.

"Vaihda kadun puolta"

Konkreettisesti Jussila kuuluttaa muiden miesten käytöksen tuomitsemisen ja naisten puolustamisen perään. Myös arjen pienet teot voivat hänen mukaansa vaikuttaa paljon.

– Esimerkiksi kävelet kadulla ja naisoletettu tulee vastaan, niin vaihda kadun puolta. Osoita, että et ole uhka.

Jussila nostaa esiin myös asian, jota moni voi pitää vähäpätöisenä: miesten kesken käyty keskustelu naisista.

– Sovinistinen ja sekstinen läpänheitto. Se on osa rakenteellista naisvihaa, se kannattelee rakenteita, joiden ääripäissä on tällaiset tapahtumat, joista tämä koko keskustelu sai alkunsa.

Tarve isommalle asennemuutokselle

Naakan mukaan tärkeintä olisi, että väkivallanteot ja häirintä loppuisivat.

– Kadun puolen vaihtaminen on pieni ele, mutta tarve on isolle asennemuutokselle.

Myös Jussilan mukaan yhteiskunnassa tarvittaisiin suurempi kulttuurinen muutos. Konkreettisesti muutos voisi vaikuttajien mukaan lähteä esimerkiksi kasvatuksesta.

– Siinä näytetään mallia, miten kohdataan ihminen kunnioituksella ja esimerkiksi arvostetaan naisellisena ja tyttömäisenä pidettyjä asioita, Naakka sanoo.

Jussila nostaa tärkeäksi aluksi myös naisten kuuntelemisen.

– Kuuntelee naisia, kun he puhuvat kokemuksista ja peloista, eikä vähättele. 

Kuuntele koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja