Feministisen puolueen puheenjohtaja MTV Uutisten haastattelussa: Anonyymi työnhaku yksi tavoitteistamme

Tutkijan mukaan Suomessa on tasa-arvonotkahdus 2:09

Nykyisen hallituksen politiikka on tehnyt erityisen huonoa tasa-arvolle, väittää Helsingin yliopiston akatemiatutkija. Tutkija Johanna Kantolan mukaan Suomeen onkin syntynyt tasa-arvonotkahdus. 

– Nyt erityisesti, jos ajattelemme meidän tämän hetkistä hallitusta, keskustaa, kokoomusta ja perussuomalaisia, niin se on ollut erityisen huono tasa-arvolle ja tasa-arvopolitiikalle, sanoo akatemiatutkija Johanna Kantola Helsingin yliopistosta.

Kantolan mukaan "tasa-arvonotkahdus" näkyy jo tutkimuksissa, joita tehdään Euroopan unionin tasolla.

"Tasa-arvon periaatteesta on tingitty"

Kantola antaa esimerkeiksi ministerit ja päivähoidon. Sipilän 14 ministerin hallituksessa on viisi naisministeriä.

– Tasa-arvon periaatteesta on tingitty. Se ei olekaan arvo sinänsä eikä yhtäkkiä niin tärkeää. Tulee muita arvoja – muut asiat ovat tärkeämpiä. Ja tämä näkyy koko yhteiskunnassamme. Jos ajattelemme vaikka talouspolitiikan ja tasa-arvon suhdetta, tasa-arvo on muuttunut alisteiseksi. Ja näinhän ei pitäisi olla. 

Päivähoidon osalta hän nostaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen.

– Se on todella raju muutos tällaisessa perinteisessä suomalaisessa naisystävällisessä hyvinvointivaltiossa. Kun kerron siitä kollegoille kansainvälisissä konferensseissa, he ovat hyvin järkyttyneitä.

Kantolan mukaan hallituksen säästötoimenpiteissä näkyy sukupuolittuneisuus.

Tutkija: ”Tämä hallitus erityisen huono tasa-arvolle” 11:38

Tutkija: Feministinen puolue vastaa rasismin nousuun

Feministinen puolue sai kerättyä yli 5000 kannatuskorttia ja sitä kautta on puoluerekisterin uusin tulokas. Mihin tarpeeseen tämä, tutkijan mukaan profiililtaan vihervasemmistoon sijoittuva, uusi puolue vastaa?

– Se vastaa tähän poliittiseen aikaan, jossa on hyvinkin kovat arvot, Kantola lataa.

Puolueiden feminismiä tutkinut Kantola sanoo, että tämä aika on huono paitsi tasa-arvolle myös ihmisoikeuksille. 

– Rasistinen puhe on noussut hyväksyttävämmäksi ja feministipuolue on hyvin voimakkaasti antirasistinen puolue.

Feministinen puolue: Syrjimättömyys ja yhdenvertaisuus keskiöön 8:14

"Feminismi hyödyttää kaikkia"

Kantolan mukaan Ruotsissa vastaava puolue on tehnyt feministisestä politiikasta yleisempää yli puoluerajojen. Tutkija pitää Suomen sisarpuoluetta onnistuneena, jos se pystyy samaan kuin länsinaapuri.

Kantola sanoo, että kaikki kannattavat tasa-arvoa, mutta itse feminismi-sana on edelleen monelle kirosana. Mitä feminismi Kantolan mukaan tarkoittaa?

– Feminismi haluaa tietysti purkaa käsityksiämme sukupuolesta ja sen merkityksestä yhteiskunnassa. Se haluaa purkaa sitä, että sukupuoli määrittää sitä, että mitkä ovat mahdollisuutemme työelämässä ja perheissä – ja mitkä meidän roolit ovat. Siinä mielessä usein sanotaan, että feminismi hyödyttää kaikkia. 

"Arkipäivän rasismi on iso ongelma"

Uusi puolue tavoittelee syrjimättömyyttä ja yhdenvertaisuutta päätöksenteon keskiöön. Puolueen varapuheenjohtajan mukaan tavoitteena on antaa äänialusta heille, joilla sitä ei tällä hetkellä täysin ole.

– Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, maahanmuuttajataustaiset ihmiset, ihmiset, jotka tarvitsevat erityistä tukea erilaisista syistä, luettelee Katriina Rosavaara.

Varapuheenjohtajan mukaan syrjintä näkyy yhteiskunnassa "hyvin moninaisesti".

– Arkipäivän rasismi on iso ongelma Suomessa. Samoin meillä on isoja ongelmia sukupuolivähemmistöjen suhteen. Esimerkiksi translakia ei ole vieläkään saatu säädettyä, Rosavaara kertoo.

Tavoitteena anonyymi työnhaku

Rosavaara antaa esimerkin myös syrjivästä työnhausta.

– Jos henkilöllä on ei-perinteiseltä suomalaiselta kuulostava nimi, niin se voi vaikuttaa niin, että voidaan olettaa esimerkiksi kielitaitoon liittyviä asioita tai muita, jotka vaikeuttavat sitä rekrytointia. 

Anonyymi työnhaku on yksi ryhmän tavoitteista yhdenvertaisuuden toteutumiseksi. Rosavaara avaa tuoreen puolueen politiikkaa MTV Uutisten videohaastattelussa.

Lue myös:

    Uusimmat