Seksiä vaille jäävät miehet saattavat katkeroitua naisia kohtaan – tällainen on incel-ilmiö: "Osa kokee väkivallan oikeutettuna ratkaisuna"

Seksitön elämä katkeroittaa miehiä 9:58
Seksitön elämä katkeroittaa miehiä – tästä incel-alakulttuurissa on kyse

Incel-verkkoyhteisöissä on tutkijan mukaan paljon naisvihamielistä retoriikkaa. Itse seksittömyys ei aiheuta väkivaltaisuutta, mutta verkkoyhteisön jakama ideologia saattaa radikalisoida. 

Joidenkin miesten on yhä vaikeampi löytää itselleen seksikumppania, minkä seurauksena on tahdonvastainen selibaatti eli incel.

Ilmiöstä on keskusteltu lähipäivinä laajalti niin mediassa kuin sosiaalisessa mediassakin Helsingin Sanomissa julkaistun, bioetiikan ja yhteiskuntafilosofian tutkijatohtori Joona Räsäsen kirjoittaman Vieraskynä-tekstin kimmokkeesta. Räsänen kommentoi kirjoituksensa aiheuttamaa mediahuomiota myös MTV Uutisille. Voit lukea Räsäsen vastauksen jutun lopusta.

Huomenta Suomen keskustelussa sen sijaan pohdittiin, millaisia vaikutuksia incel-kulttuurilla on ja mitä voitaisiin tehdä miesten syrjäytymiselle.

Katso koko Huomenta Suomen keskustelu yllä olevalta videolta.

Incel ilmiönä

Väitöskirjatutkija Emilia Lounela Helsingin yliopistosta käsittelee tutkimuksessaan ihmisiä, jotka identifioituvat itse inceleiksi ja kuuluvat ilmiöön liittyviin verkkoyhteisöihin. Verkkoyhteisöissä käydään läpi muun muassa seksittömyyttä, mihin liittyy myös naisvihaa.

– Ei todellakaan puhuta kaikista miehistä, joilla ei ole seksiä, vaikka he haluaisivat, Lounela kertoo.

Koska verkkoyhteisöissä viestitään usein anonyymisti, on hankalaa arvioida, kuinka laajasta ilmiöstä todella on kyse.

– Aika monet näillä forumeilla kyllä puhuvat hyvin halventavaan ja epäinhimillistävään sävyyn naisista, mutta eivät toki kaikki. Ei voida sanoa, että kaikki ajattelisivat samalla tavalla, mutta kyllä siellä hyvin paljon tällaista retoriikkaa on, Lounela toteaa.

Lounelan mukaan ympäri maailman on tehty iskuja naisia kohtaan, jossa tekijä tai tekijät ovat itse puhuneet inceliydestä ja nimenomaan katkeruudesta naisia kohtaan.

– On ihan selkeää, että siihen näitä liittyy, mutta totta kai, kun puhutaan laajasta joukosta, jotka kaikki identifioituvat hyvin eri tavoilla, niin osa kokee väkivallan oikeutettuna ratkaisuna omaan katkeruuteensa, mutta osa taas ajattelee, että se ei ole oikein.

Suomessa naisiin ei ole Lounelan mukaan kohdistettu väkivaltaa incel-yhteisön toimesta.

Miessakit ry:n kehittämis- ja koulutuspäällikkö Joonas Kekkosen mukaan Suomessa on kuitenkin tapahtunut henkirikoksia, jonka taustalla on ollut yksipuolinen rakastuminen, josta rakkauden kohde ei ole välttämättä edes tiennyt.

Kekkosen mukaan suuri osa miehistä kuitenkin käsittelee seksittömyyttä hyvin eri tavalla – ennemminkin itseään syyttäen.

– Tämä on mielestäni todella oleellinen erottelu, että meillä on tällaisia samankaltaisia ajatuksia: on naisvihaa, on katkeruutta, on siitä kumpuavaa väkivaltaa, mutta se ei välttämättä liity näihin incel-yhteisöihin ja verkkoyhteisöihin, Lounela jatkaa.

Miesten syrjäytyminen ja kelvottomuuden tunne

Miessakit ry tekee Kekkosen mukaan töitä miesten kriisien ja hyvinvointipalveluiden kanssa.

– Me näemme miehiä hyvin erilaisissa kriiseissä, joissa heillä on voinut olla taustalla huonoja suhteita, joista heille on saattanut tulla hyvin paljon tunteita pintaan. Tämähän on erityisesti ongelmakenttä, joka koskee nuoria miehiä, Kekkonen kertoo.

Incel-ilmiöstä puhutaan Kekkosen mukaan nimenomaan liittyen nuoriin miehiin, vaikka tapauksia on toki vanhempienkin miesten keskuudessa.

– Nuoret miehet ovat niitä, jotka ehkä identifioituvat jollakin lailla siihen, että kyse on suuremmasta ilmiöstä, että tämä ei ole vain heidän ongelmansa, Kekkonen sanoo.

Kekkosen mukaan miesten keskuudessa on alettu hahmottamaan, että kyse on muunkinlaisesta syrjäytymisestä, johon liittyy myös jonkinlainen tunne kelvottomuudesta.

– Meillä ei ole mielenterveyspalveluita miehille, meidän koulutusjärjestelmämme jättää miehiä ulkopuolelle, meillä on hyvin pitkälle kehittynyt työelämä, jossa miesten pitäisi osoittaa kelvollisuuttaan nimenomaan miesten puolella, Kekkonen.

Keskustelua monesta eri näkökulmasta

UN Women Suomen viestinnän vastaava Emma Winieckin mukaan on hyvä asia, että Helsingin Sanomissa julkaistu Vieraskynä-teksti on herättänyt keskustelua monesta eri näkökulmasta.

Winieckin mukaan naisten tasa-arvojärjestön näkökulmasta ongelma ei ole se, että puhutaan miesten yksinäisyydestä ja syrjäytyneisyydestä tai ylipäätään ihmisten yksinäisyydestä. Nämä ovat Winieckin mukaan todella tärkeitä teemoja.

– Ongelma on siinä, kun seksi aletaan esittää jonkinlaisena hyödykkeenä tai resurssina. Kun ruvetaan puhumaan miehistä ja naisista niin, kuinka paljon heitä on suhteessa toisiinsa seksikumppaneina, Winiecki selittää.

– Se pelaa nimenomaan haitalliseen incel-kulttuuriin, jossa naiset ja seksi nähdään jollain tavalla miesten oikeutena.

Winieckin mukaan naisten ja tyttöjen aseman parantuessa myös tasa-arvoa vastustavan liikehdinnän suosio kasvaa.

– On vaarallista puhua näistä asioista hyvin typistetysti niin, että naisiin kohdistuva väkivalta johtuisi seksin puutteesta. Silloinhan ratkaisu olisi yksinkertaisesti seksi, eikä asia ole niin, Winiecki toteaa.

Emilia Lounela komppaa Winieckin kommenttia, sillä Suomessakin on todella paljon ihmisiä, jotka eivät harrasta seksiä, vaikka haluaisivatkin, eivätkä he ole millään tavalla väkivaltaisia.

– Tietynlainen ideologia tai maailmankuva, mitä näissä yhteisöissä levitetään voi taas olla radikalisoiva asia, Lounela toteaa.

Joonas Kekkosen mukaan seurustelukulttuuria ei voida muuttaa niin, että käskettäisiin naisten alkaa harrastamaan seksiä niiden miesten kanssa, joiden elämästä seksiä puuttuu.

– Yhteiskunnallisella tasolla meidän pitäisi vähentää niitä tekijöitä, jotka aiheuttavat ongelmia: miesten kouluttamattomuutta, miesten huonoa keinovalikoimaa siinä vaiheessa, kun heillä on kriisi. Meidän pitäisi lisätä miesten hyvinvointipalveluita, Kekkonen toteaa.

Vieraskynä-tekstin kirjoittaja: "Pääpointtini oli, että meidän tulisi olla huolissaan niistä, jotka eivät seksiä saa"

Kohua ja närkästystä aiheuttaneen Helsingin Sanomien julkaiseman Vieraskynä-tekstin kirjoittanut bioetiikan ja yhteiskuntafilosofian tutkijatohtori Joona Räsänen kertoo MTV:lle, että on pettynyt, muttei yllättynyt siitä, että hänen tekstinsä sanoma on ymmärretty väärin.

– Alkuperäisen tekstin pääajatus ei ollut yhdistää seksuaalista yksinäisyyttä vahvasti väkivaltaan. Tarkoitus oli vain todeta, että joissain harvinaisissa äärimmäisissä tapauksissa seksin puute voi jopa olla motiivi väkivallalle.

– Pääpointtini oli pikemminkin, että seksi on terveydelle hyväksi ja itseasiassa tutkimusten mukaan juuri penis-vagina-seksi, ei esimerkiksi ns. sooloseksi, joten meidän tulisi olla huolissaan niistä, jotka eivät seksiä saa.

Räsäsen mukaan suurelle osalle miehistä on täyttä todellisuutta, että he joutuvat elämään seksin puutteessa ja kohtaamaan torjutuksi tulemista naisilta.

– Tätä naisten on joskus vaikea ymmärtää, koska miehet ja naiset elävät hyvin erilaisissa todellisuuksissa. Siinä missä naiset toivovat, että he olisivat edes joskus miehille näkymättömiä ja saisivat vain olla rauhassa, miehet toivovat, että edes joku huomaisi heidät ja osoittaisi heihin kiinnostusta.

– Toisaalta miesten on vaikea käsittää, kuinka paljon huomiota naiset saavat vain olemalla olemassa. Kun naiset saavat ensimmäiset seksuaalissävytteiset kommentit ulkonäöstään viimeistään teini-iässä, miehet eivät saa ulkonäköön liittyviä kehuja muilta kuin kenties omalta äidiltään.

Räsäsen mukaan erilaiset ikävät asiat maailmalta rantautuvat myös Suomeen jonkinlaisella viiveellä ja siksi hän näkee mahdollisena, että miesten kokema seksittömyys voi pahimmillaan johtaa väkivaltaan aikanaan myös Suomessa.

– Väkivaltaa ei tietenkään pidä hyväksyä, mutta sen syitä on hyvä ymmärtää, jotta sitä voidaan ehkäistä.

– Emilia Lounela huomautti minulle, ettei incel-väkivallan pääasiallinen syy ole seksin puute, vaikka tekijä itse sen motiivikseen sanoisi. Jos näin on, se on hyvä uutinen ja olen sen suhteen mielelläni väärässä, Räsänen sanoo.

Katso myös: Millaista on vastuullinen seksin ostaminen?

Millaista on vastuullinen seksin ostaminen? 10:43
Viiden jälkeen -ohjelmassa selvitettiin, millaista on vastuullinen seksin ostaminen.

Lue myös:

    Uusimmat