Asiantuntija: Aikuisilla lapsenomainen tarve hellyyteen – tällaiset parit ovat kaikkein onnellisimpia

Itsenäisyys ja oman elämän hallinta ovat olleet ihailtuja ja tavoiteltuja ominaisuuksia, mutta Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaarasen mukaan itsenäisyys ja sen tarve on vanhanaikainen ajatus.

Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen tyrmää ajatuksen siitä, että tämän päivän trendeihin kuuluisi itsenäisyys ja yksinäisyys. Sen sijaan parisuhde ja läheisyys ovat lisänneet merkitystään.

– Parisuhdetutkimusten kautta tuleva nykyajatus on se, että ihminen todella on riippuvainen läheisyydestä. Läheisyys on aikuiselle ihmiselle yhtä tärkeää kuin vauvalle tai lapselle, toteaa Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.

– Individualismin aikaan kuului itsekehu, jossa yksin pärjäävät yksilöt yksinäisissä yksiöissään olivat sankareita. Nyt olemme luopuneet siitä ajatuksesta, Vaaranen jatkaa.

Hyvinvoinnin ja terveyden tutkimusten kautta on todettu, että ihminen rentoutuu parhaiten toisen seurassa.

– Ihminen paranee masennussairauksista parhaiten sosiaalisten suhteiden avulla, vaikka lääkkeet ovatkin mukana. Sosiaalinen vire pysyy parhaiten pystyssä läheisten seurassa.

Itsenäiset parit ovat onnellisimpia

Vaaranen kuitenkin muistuttaa, että itsenäisyyttäkin tarvitaan läheisyyden rinnalle. Itsenäisyys ei yksin kanna, mutta parisuhteeseen yhdistettynä se tuo paljon hyvää.

– Kaksi itsenäistä ihmistä parisuhteessa voivat olla kaikkein onnellisimmat. He ovat itsenäisiä ja samalla toisilleen tärkeitä, sellainen on onnellinen suhde.

Miksi itsenäisyyttä ja yksin pärjäämistä sitten on pidetty ensisijaisesti arvossaan?

– Itsenäisyys on ollut yhteiskunnan tehokkuuden riemuvoitto. Ihmiset ovat olleet työkykyisiä, itsenäisiä ja yksin pärjääviä. Sitten yhteiskunnassa havahduttiin siihen, etteivät yksinäiset ihmiset lisäänny, vaikka haluaisivat.

Vaarasen mukaan tilanne on yhteiskunnallisesti suuri kustannus ja epäonnistuminen. Yhteiskunnan tarkoitus ja tavoite kun on kantaa onnellisia kansalaisia, joilla on hyvä olla. Tutkimusten kautta tärkeimmiksi nousevat ihmisille hyvää tekevät asiat, kuten läheisyys, läheiset ihmissuhteet, luottamus sekä korkea, toista loukkaamaton moraali ihmissuhteissa.

– Tämä kaikki kertoo siitä, että läheisyys on se, mikä vahvistaa meitä olemaan vahvempia itsekin silloin, kun toisella on heikko hetki.

Vaarasen mukaan aikuisten läheisyydenkaipuusta ei kuitenkaan puhuta tarpeeksi. Haastavaa on myös se, että sinkut ja yksinäiset ovat itse hyvin hiljaa, eivät pyydä palveluja, neuvoja tai tukea kysymyksiinsä.

– Tavoitteena olisi, että kaikki löytäisivät onnea. On kunnioitettava sitäkin, että jokainen ei halua kumppania tai lapsia. Se on heille tärkeä asia. Mutta heidän jotka haluavat, olisi tärkeä pystyä tyydyttämään tarpeitaan ja heitä olisi tärkeä rohkaista tavoittelemaan sitä.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja