Mainos

Asemasta asunto Ellenille - pesuhuoneen lattian laatoitus

Seinälaatoituksen pysty- ja vaakanurkkien saumat täytettiin silikonilla. Se joustaa sopivasti, joten rakenteiden pieni eläminen ei aiheuta repeytymiä tai halkeamia enempää saumoihin kuin laattoihinkaan. Ammatikseen laatoittava henkilö pystyy puristamaan siistin ja kauniin sauman suoraan putkilosta, mutta jopa Remontti-Reiska laittaa mieluummin maalarinteipit sauman molemmin puolin. Näin sauman reunoista tulee varmasti siistit.

Putkilon kärki leikataan saman kokoiseksi kuin käsiteltävä sauma. Mukavimmin työ sujuu, kun tarkkailee aineen tuloa suuttimesta alhaalta päin. Aletaan sauman täyttäminen siis ylhäältä ja kumarrutaan polvia notkistaen sitä mukaa kun edetään alemmas. Prässiä puristetaan riittävän tukevalla otteella, jotta rako tulee varmasti täyteen pohjaa myöten: ei haittaa, vaikka siihen muodostuisi paksumpikin makkara, sillä se tasoitetaan myöhemmässä vaiheessa.

Kun päästään lattianrajaan, varataan käsille mukillinen laihaa astianpesunestettä, rulla talouspaperia ja jätepussi. Sormenpää kastetaan nesteeseen, vedetään sillä sauma siistiksi ja puhdistetaan sormi talouspaperilla sopivin väliajoin. Käytetty talouspaperi pannaan heti jätepussiin. Tämä on todellakin muistettava tehdä, sillä muuten silikonitöhryisiä paperitolloja on pian joka paikassa - ja ne sitten ovat hanakoita tarttumaan kaikkeen mahdolliseen ja sotkemaan sen silikoniin... Sama pätee vieläkin enemmän rajausteippeihin, jotka voidaan lopuksi irrottaa valmiin sauman ympäriltä. Kaikki heti roskikseen!

Silikonilla on käyttöikänsä samalla tavalla kuin muillakin rakennusmateriaaleilla: homesuojaus kestää pari-kolme vuotta ja sauman pinta hyvässä hoidossa ja tarkasti siivotussa kylpyhuoneessa ehkä enemmänkin. Silikonisauman paras huolto onkin puhtaana pitäminen. On myös olemassa erityistä saumasuojaa, jolla voi pidentää niin silikoni- kuin muidenkin saumojen elinikää.

Lopulta silikoniin alkaa kuitenkin ilmestyä tummia pilkkuja. Silloin saumat irrotetaan mattoveitsellä varoen puhkaisemasta alla olevaa vedeneristystä. Kun vielä puhdistetaan rako asetonilla, saadaan aikaan hyvä tartunta. Sitten vedetään tilalle uusi sauma samalla tavalla kuin aikaisemminkin on tehty. Kannattaa muistaa, että sauma ei ole vedenpitävä - vedeneristyksen hoitaa alla oleva vedeneristekerros.

Lattian laatoitus

Kylpytilojen lattialaataksi Ellen valitsi 10 x 10 cm kokoisen laatan, joka on käsitelty samaan tapaan kuin suuret seinälaatatkin: ne kimaltelevat metallinhohteisesti sopivassa valaistuksessa.

Reiska veti lattiaan apuviivat suunnilleen kamman leveyden etäisyydelle toisistaan. Ne auttavat pitämään saumat ojennuksessa; ristikkäiset saumat puolestaan tarkastetaan erityisellä laattapassilla, jonka alakulmassa on erityinen kynsi niiden oikaisemiseksi.

Ennen työhön ryhtymistä oli päätettävä aloituskohta ja asettelu. Ellen halusi aloittaa ehjillä laatoilla lattiakaivon ympäristöstä, mikä on tässä tapauksessa varmaan hyvä ratkaisu - toinen vaihtoehto olisi laskea laattajako seinästä seinään, tutkia mahdolliset kiilaukset ja leikata sitten laitimmaiset laattarivit sen mukaisesti välttäen kovin kapeiden laattasuikaleiden syntymistä. Ellen oli kuitenkin päätellyt, että kaivo on hallitseva ja näkyvä piste, kun taas seinät tulisivat jäämään pääosin erilaisten kalusteiden taakse - aivan oikea ja johdonmukainen ajatus. Itse kunkin kannattaakin miettiä tämä asia erikseen oman kylpyhuoneensa suhteen.

Laattojen pinnan kuvio vaihteli miellyttävästi. Kuvioissa saattaa havaita jonkinlaista suuntaa ja hiukan pohdittiinkin, pitäisikö niiden asettelussa noudattaa jotain tiettyä kaavaa. Ellen ei kuitenkaan pitänyt sitä erityisen tärkeänä; korkeintaan päätettiin pitää silmällä, ettei laatoitukseen syntyisi kovin laajoja, yhtenäisen tummia kohtia.

Kiinnityslaastia levitettiin sopiva, muutaman laatan levyinen kaista kerrallaan. Sitä ei pidä missään tapauksessa levittää enempää kuin ehtii asetella laastin aukioloaikana. Aine on nimittäin hyvin petollista: se tuntuu edelleen löysältä ja tartuttavan laatat hyvin, mutta jos pinta on ehtinyt nahkoittua hiukkaakaan - edes vähimmässäkään määrin! - tartunta ei enää onnistu toivotulla tavalla. Tätä on pidettävä tarkasti silmällä ja jos niin ehtii käydä, laasti on kylmästi poistettava ja levitettävä uusi tilalle.

Lattiaa laatoitettaessa laatan selkäpuolen on oltava kokonaan laastin peitossa - seinässähän riitti 80 %. Otetaan taas joku ensimmäisistä laatoista irti ja tarkastetaan sen selkäpuolelta, että näin on. Laastikamman vedot eivät saa näkyä siellä.

Tämän kokoiseen laattaan sopii hyvin 6 mm hampailla varustettu laastikampa. Mitä isompi laatta, sitä isommat hampaat pitää valita. Ja kuten seinän kohdalla, myös täällä siivotaan liikaa laastia sekä saumoista että laattojen pinnalta koko ajan työn edetessä.

Lisätietoja:

Laatat ja materiaalit Laattapiste Oy

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.