Arvaamaton uhka vaanii älytelevision omistajia: "Rikolliset pystyvät ottamaan television hallintaan"

Monet Android-televisioiden omistajat eivät aavistakaan, minkälaisen uhkan suojaamaton elektroniikkalaite voi muodostaa.

Aiheesta kertoo tietoturvayritys ESET tiedotteessaan. Yrityksen mukaan yhä useampi laite on yhteydessä internetiin, esimerkiksi vuonna 2020 internetiin yhdistettyjä laitteita voi olla peräti 30 miljardia. Osa näistä laitteista voi muodostaa tietoturvariskin.

– Erityisesti älytelevisioista – ja niiden mikrofoneista, kameroista ja USB-porteista – on yhä kasvavassa määrin tulossa haittaohjelmahyökkäysten ensisijaisia kohteita. Ottamalla älytelevision hallintaansa verkkorikolliset pystyvät paitsi hyökkäämään kotiverkon muihin laitteisiin myös vakoilemaan yksilöitä arkaluonteisten ja henkilökohtaisten tietojen keräämiseksi, yritys kertoo tiedotteessaan.

Älytelevision suojaus otettava vakavasti

ESETin mobiililaiteturvallisuuden johtaja Orlik Branislavin mukaan älytelevisioiden tietoturvaan tulisi suhtautua vakavasti.

– Tietoturvaan ja yksityisyydensuojaan liittyvien vaarojen vuoksi kuluttajien on ajateltava älylaitteiden suojaamista samalla tavalla kuin heidän kannettavien tietokoneidensa, tablettiensa tai matkapuhelintensa suojaamista – he eivät voi käsitellä niitä kuin tavallista televisiota, vedenkeitintä tai kelloa, Branislav toteaa tiedotteessa.


Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Vaara vaanii Android TV:ssä

Yrityksen mukaan Android TV -käyttöjärjestelmällä varustetut älytelevisiot edistävät epäilemättä myös Android-kiristyshaittaohjelmien leviämistä, joiden kohteena Android-laitteet ovat olleet jo useita vuosia.

– Uhka on nyt siirtynyt Android-televisioihin, kuten älytelevisioiden näyttöjen lukkiutumisesta ja lunnasvaatimuksista kertovista uutisista olemme saaneet lukea, tiedotteessa todetaan.

Android-laitteiden suojaksi on olemassa erilaisia tietoturvaohjelmistoja.

– Käyttäjien on tunnettava olonsa turvalliseksi ja tiedettävä, että he voivat katsella suosikkiohjelmiaan ja selata internetiä älypuhelimissaan ilman, että heitä katsellaan tai heidän henkilötietonsa ovat vaarassa, kertoo Branislavin.

***

1:25

Videoon liittyvä artikkeli: Helsinkiläinen Jyrki lankesi iPhone-ansaan – tunnistatko kumpi näistä puhelimista on aito?

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja