Armi Toivanen aggressiivisesta roolistaan: Viha saattaa jäädä tunnelmana päälle

Näyttelijä Armi Toivanen nähdään äkkipikaisen yksinhuoltajan roolissa uudessa kotimaisessa Päin seinää -elokuvassa.

Tapaninpäivänä ensi-iltansa saa kotimainen elokuva Päin seinää.  Karhean draamakomedian pääosissa nähdään Armi Toivanen, Eero Ritala, Kai Lehtinen ja Mimosa Willamo.

Suosikkinäyttelijä Armi Toivanen nähdään elokuvassa aggressiivisen yksinhuoltajan, Essin roolissa. Essi taistelee läpi elokuvan uhmakkaan teinityttärensä Takun (Mimosa Willamo) kanssa.

Elokuva kuvattiin keväällä ja Armi kertoo saaneensa paljon apua roolin luomiseen niin ohjaajalta kuin puvustajalta ja maskeeraajalta.

– Teen roolit aina sen mukaan, miten ihmiset päästävät ulos itsestään eri tilanteissa. Meissä kaikissa on samat tunteet, mutta ne ovat eri volyymeilla, mitkä johtuvat meidän taustoista.  Hain itsestäni Essin puolia, Armi kertoo.

Näyttelijä kertoo roolihenkilöiden tekemisen vaativan aina paljon mielikuvitusta ja siinä auttaa muun muassa ihmisten tarkkaileminen.  Toivanen tekee elokuvassa vahvan roolisuorituksen voimakastahtoisena Essinä. Yksinhuoltajan pinna palaa helposti ja käyttäytymisessä näkyvät elämän kolhut.

Toivanen kuitenkin vakuuttaa, että syvissä vesissä kulkevasta roolihahmosta huolimatta kuvauksissa oli myös leppoisa meno.

– Ihmisillä on varmasti sellainen mielikuva metodista, että joku Jouko Turkka vaikka pumppaa itsensä vihaiseksi, Itse en ole sellainen näyttelijä, Totta kai se on psykologiaa.  Jos olet iloisella päällä ja menet peilin eteen hokemaan ”olen vihainen” niin yhtäkkiä mieli nappaa sen, rupeat tuntemaan vihan tunnetta.

"Päivän tapahtumat saattavat jättää jäljen"

Kuvauspäivät ovat pitkiä, mutta aikaa kuluu paljon myös taukoihin ja eri vaiheiden odotteluun. Kameran käydessä itsestä annetaan paljon. Miten Toivanen koki aggressiivisen henkilön näyttelemisen, jäikö rooli mielen päälle kuvauspäivän päätteeksi?

– Vihan tunnetta tekee eleillä ja fysiikalla ilman, että sitä sen enempää miettii. Se saattaa jäädä kuitenkin tunnelmana päälle, mutta se ei ole aitoa. Totta kai tunnelmat siirtyvät kun elää vahvasti ja kohtaukset ovat vahvoja, siinä on kamppaileva ihminen. Päivän tapahtumat saattavat jättää jäljen, jäädä tunnelmina uniin. Hektisyys tai stressi menee uniin, näyttelijä kuvailee.

Toivanen kuitenkin korostaa, ettei rooli sen suuremmin jäänyt mielen päälle kummittelemaan.

– Silloin on jotain pielessä, jos näyttelijä rupeaa jotenkin kärsimään. Se on kuitenkin duunia ja siinä miettii niin paljon muutakin. Eihän sitä ei voi olla aidosti tunnetilassa, kun sama kohtaus kuvataan viidestä eri kulmasta. Se voi kestää parhaillaan puolitoista tuntia. Enhän minä silloin ole koko aikaa samassa tunnetilassa. Mietin myös mitä teen, miten liikun, mikä kulma kasvoista on kameraan päin.

Päin seinää -elokuvan on ohjannut Korsoteoria-lyhytelokuvasta muistettava Antti Heikki Pesonen. Elokuva saa ensi-iltansa 26. joulukuuta.

Lue myös:

    Uusimmat