Arkiset ja huomaamattomat virheet pilaavat ihon – varo näitä!

Iho on kuin peili ihmisen hyvinvointiin. Iholle voi kuitenkin tehdä hallaa helposti – pienillä ja yllättävillä virheillä.

Ei ole yllätys, että iho tulisi puhdistaa huolellisesti. Jokainen tietää myös sen, että kuiva iho kaipaa kosteutusta. Useat sortuvat kuitenkin arkisiin ihonhoitovirheisiin, jotka voivat ajan kanssa pilata ihon.

Liika rusketus

Nykyään ihaillaan suunnattomasti rusketusta. Auringossa makoilu on solariumin tapaan hyvin vahingollista ihoa ajatellen: aurinko sekä vanhentaa ihoa ennenaikaisesti että aiheuttaa ihosyöpää.

Jokainen voi itse tehdä valinnan oman ihon terveyden ja rusketuksen välillä. On hyvä muistaa myös se, että rusketus on usein sitä tasaisempi ja kestävämpi, mitä paremmin ihon suojaa voiteilla.

Huonot puhdistusaineet

Ihonhoitotuotteet ovat tarkoituksella hellävaraisia. Tavallisen saippuan tai erityisen vahvojen puhdistusaineiden käyttö iholla kuivattaa ihoa ja kuormittaa ihon uudistumisprosessia turhaan. Etenkin kasvoja, decolteeta ja kaulaa kannattaa varjella hellävaraisilla tuotteilla.

Jos iholla on aknen oireita, olisi hyvä käyttää öljyttömiä puhdistusaineita. Kuivasta ihosta kärsivien olisi tärkeää muistaa levittää kosteusvoidetta iholle aina peseytymisen päätteeksi.

Finnien puristelu

Vaikka epäpuhtaudet iholla häiritsevät, on näpit syytä pitää erossa, jos haluaa varjella ihoa. Huolimattomasti puristetut näppylät tai likaisin sormin nyplätty iho saattaa tulehtua entisestään.

Epäpuhtauksien poistaminen iholta on syytä jättää ammattilaisten käsiin, etenkin jos iho on hivenenkään tulehtunut. Jos omia näppejä ei kuitenkaan saa pidettyä kurissa, on sekä käsien että ihoalueen puhdistus ennen ja jälkeen puristelun ensiarvoisen tärkeää.

Stressi

Stressi on tämän vuosituhannen kansallistauti. Stressin vaikutuksia on todettu jo hyvin laajalla skaalalla ja tutkimuksia tehdään jatkuvasti lisää. Se on kuitenkin varmaa, että stressi aiheuttaa terveysongelmia ja voi aiheuttaa ongelmia myös ihon kanssa.

Kuorinta

Kuorinnan jälkeen iho on usein entistä kirkkaampi ja kuorintaa suositellaankin etenkin kasvojen iholle säännöllisesti. On kuitenkin tärkeää muistaa, että liian voimakas kuorinta-aine voi kuivattaa ihoa ja aiheuttaa pahimmassa tapauksessa jopa tulehduksia.

Sopivaa kuorinta-ainetta valittaessa olisi tärkeää kiinnittää huomiota siihen, että tuote vastaa ihon asettamia yksilöllisiä tarpeita. Hyvä nyrkkisääntö on se, että mitä herkempi iho on, sitä hellävaraisempi kuorinta-aine on sopiva.

Huonot unitottumukset

Yli neljännes ihmisistä nukkuu alle suositellut seitsemän tuntia päivässä. Väsymys näkyy nopeasti iholla. Tummat silmänaluset kertovat nopeasti siitä, että jatkossa vaaka-asennossa olisi hyvä viettää enemmän aikaa.

Tupakointi

Tupakoinnin negatiiviset vaikutukset ovat usein puheenaiheena. Muiden epäterveellisten vaikutusten lisäksi tupakoinnin vaikutukset ihoon muistuttavat hyvin paljon liiallisen auringonoton vaikutuksia. Ainoa ero on se, että vaikutukset saavat alkunsa sisältäpäin.

Tupakointi sekä heikentää verenkiertoa ja sitä kautta ihon uudistumista että hidastuttaa haavojen paranemisprosessia.

Varoitusmerkkien vähättely

Iho ilmaisee välillä hyvinkin näkyvästi jos jokin on pielessä. Esimerkiksi näppylät suupielessä voivat kieliä tietystä ruoka-aineallergiasta ja pahimmassa tapauksessa luomet saattavat kertoa ihosyövästä.

Oman ihon antamia varoitusmerkkejä on tärkeää seurata jatkuvasti. Ihomuutosten huomaaminen saattaa ratkaista vakaviakin ongelmia nopeasti.

Lue lisää ihonhoidosta:

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja