Ärhäkkä koronavirus iski takaisin: Perussuomalaiset jäivät yksin paheksumaan kuntavaalien siirtoa eduskunnan kyselytunnilla – Henrikssonin puolustus piti

Perussuomalaiset jäivät yksin paheksumaan kuntavaalien siirtoa eduskunnan kyselytunnilla – Henrikssonin puolustus piti 2:29
Näin väittely eteni eduskunnan kyselytunnilla

Perussuomalaiset yrittivät hiiillostaa hallitusta kuntavaalien siirrolla. Jopa Jussi Halla-ahon (ps.) hyökkäys eduskunnan kyselytunnilla kuitenkin kilpistyi oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (rkp) puolustukseen. Ratkaisevana apuna hallituksella oli ärhäkkä koronavirus.

Perussuomalaiset syyttivät hallitusta ja erityisesti oikeusministeri Henrikssonia epäonnistumisesta, kun kuntavaaleja ei voida pitää huhtikuussa vaan ne siirrettiin kesäkuun 13. päivään.

Perussuomalaiset näkivät vaalien viime tingan siirrossa jopa demokratiaa uhkaavia piirteitä.

Oikeusministeri Henriksson vastasi, että vaalien siirrosta päätettiin parlamentaarisesti.

Kahdeksan yhdeksästä eduskuntapuolueen puolesihteeristä puolsi vaalien siirtoa. Syynä oli THL:n arvio pahenevasta korona-tilanteesta, vaalivirkailijoiden ja äänestäjien myöhemmin parempi rokotuskattavuus ja ylipäätään äänestysturvallisuus.

Halla-aho sai Henrikssonilta vastapallon

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ihmetteli, miksei Suomi kykene järjestämään vaaleja ajoissa kuten kaikki muut.

– Te ette pääse pakoon sitä, että vuonna 2021 Suomi on poikkeus. Te ette kykene järjestämään vaaleja, vaikka muut länsimaat kykenevät ja monet niistä paljon Suomea pahemmassa tautitilanteessa, haastoi Halla-aho.

Henriksson yllätti kertomalla tuoreita tietoja siitä, että myös Ranska ja Italia suunnittelevat alue- ja paikallisvaalien siirtoa tältä keväältä.

– Eli Suomi ei ole missään nimessä yksin. Tämä muuntovirus leviää ihan toisella tavalla kuin se virus, mikä meillä oli viime vuonna, napautti Henriksson.

Perussuomalaiset jäivät yksin

Halla-aho piti myös vaalien siirtämistä viime tingassa hallituksen epäonnistumisena.

– Lopuksi ministerit ryömivät johonkin kivenkoloon, eivätkä kommentoi asiaa mitenkään. Arvoisa hallitus ja ennenkaikkea ministeri Henriksson, ymmärrättekö te epäonnistuneenne tehtävässänne ja jos kyllä, mitä johtopäätöksiä aiotte siitä tehdä, painosti Halla-aho.

–´Ymmärrättekö, että tämä tauti leviää? Ymmärrättekö, että on suomalaisten etu, että vaalit järjestetään silloin, kun se on terveysturvallisesti tehtävissä, vastasi Henriksson.

Henriksson sai tukea pääministeri Sanna Marinilta (sd.), mutta myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) ja kristillisdemokraattien Päivi Räsänen (kd.) tukivat vaalien siirtämistä.

Opposition mielestä hallitus on tehnyt myös virheitä, mutta tautitilanteen takia vaalien siirto nähtiin nyt ainoana vastuullisena ratkaisuna.

Perussuomalaiset jäivät asiassa yksin. Vastassa oli nyt liian ärhäkkä virus.

Oikeusministeri myönsi yhden virheen

Oikeusministeri Henriksson myönsi ministeriönsä tehneen yhden virheen, jota hän tosin kutsui virhearvioksi.

– Ennakkoäänestysaikaa olisi pitänyt pidentää heti kahteen viikkoon, mutta se tullaan tekemään nyt kesäkuun vaaleissa, lupasi Henriksson.

Henriksson arvioi, että vaalilain muutosesitys tulee eduskunnan käsittelyyn mahdollisesti jo huomenna. Muutoksella on kiire, sillä ehdokaslistat vahvistetaan jo ensi viikon torstaina.

Mahdolliset jälkikäteismuutokset voivat aiheuttaa monenlaista sekaannusta, hämmennystä ja lainopillisia sotkuja, joten lakiesitystä on rustattu oikeusministeriössä pikavauhtia.

Lue myös:

    Uusimmat