Arava-asuntoja rakenteille tavoitteita vähemmän -Hintataso noussut äärirajoille

Valtion tukema asuntotuotanto jäi asuntojen hintojen nousun vuoksi viime vuonna selvästi budjettitavoitteita pienemmäksi. Asumisen kallistuminen leikkasi myös vapaarahoitteista asuntotuotantoa, kun rakennusyritykset siirsivät uudishankkeiden toteuttamista. Uusien asuntojen aloitukset jäivät Asuntorahaston keskiviikkona julkistaman arvion mukaan viime vuonna noin 36000 asuntoon.

Aloitettujen uusien asuntojen määrä kasvoi noin 1600 asunnolla viime vuonna. Aloitettujen uudisrakennusten asuntomäärä oli kuitenkin noin 3000 asuntoa pienempi kuin vielä viime kesänä ennustettiin. Arava-asuntojen määrä jäi noin tuhat asuntoa pienemmäksi kuin valtion talousarviossa asetettiin tavoitteeksi. Erityisen selvästi aravatuotannon tavoitteet alitettiin pääkaupunkiseudulla.

Ylijohtaja Teuvo Ijäksen mukaan viime vuona aloitettiin 10500 uuden arava-asunnon rakentaminen. Tuetun asuntotuotannon aloitustavoitteita ei Ijäksen mukaan saavutettu kustannusongelmien vuoksi.

-Hyväksytyn aravatuotannon hintataso oli pääkaupunkiseudulla viime vuoden loppupuolella 8800-8900 markkaa neliömetri ja muualla maassa 7600-7800 markkaa neliömetri, kertoi Ijäs. Muualla maassa kohteet sijaitsevat pääasiassa kasvukeskuksissa. Helsingin seudun osuus uusien rakennusten aloituksista jäi kustannusongelmien ja tonttien saantivaikeuksien vuoksi viime vuonna vain 34 prosenttiin.

Valtion talousarvion perustelujen mukaan vähintään puolet uustuotannosta piti suunnata pääkaupunkiseudulle ja kehyskuntiin. Helsingin seudulla rahoitettiin viime vuonna vain 3629 asuntoa. Sen sijaan esimerkiksi Tampereen seudulla aloitettiin edellistä vuotta runsaammin uusia vuokra- ja asumisoikeusasuntoja. Tampereen seudulla rahoitettiin 1748 asuntoa. Kasvukeskusten osuus koko lainoitetusta uustuotannosta oli viime vuonna noin 75 prosenttia.

Rakentamisen hintataso on Ijäksen mukaan nykyisellään asumiskustannusten suhteen äärirajoilla. Joissakin hankkeissa on hänen mukaansa käynyt niin, että rakennuskustannuksiltaan hyväksyttävissä olevaa hanketta ei ole tohdittu käynnistää liian korkeiden asumiskustannusten vuoksi.


(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat