Mainos

Apua, sain seksitaudin!

Sukupuolitaudit ovat viheliäisimpiä kaikista vaivoista. Terveyden lisäksi ne voivat pilata myös ihmissuhteet, seksitaudeista kun usein vaietaan niin kaveripiirissä kuin kumppanienkin kesken. Seksitaudin voi saada keneltä vain, sillä ne eivät näy päällepäin. Näin kävi 25-vuotiaalle Kiiralle.

Kiira on viehättävä ja eloisasti puhuva nuori nainen. Tämän kauniin tummaverikön pitkä, ruskea tukka on auki hartioilla. Hän kertoo, ettei olisi ikinä uskonut voivansa saada sukupuolitautia.

– Olin aina ajatellut, että seksitauteja on vain narkkareilla ja prostituoiduilla. Tai vähintäänkin, että tauteja voi saada vain jostain ulkomailta tai maksullisesta seksistä. En kuvitellut olevan mahdollista, että sellainen osuisi omalle kohdalleni.

Tartunta oli Kiiralle shokki. Suomessa monet tartunnoista saadaan maan rajojen ulkopuolelta, mutta kumppanien kotimaisuus ei takaa taudittomuutta.

– Sain klamydian yhden illan tuttavuudelta noin vuosi sitten. Olen nuori ja rakastan hauskanpitoa, myös seksin merkeissä. Minulla on ollut elämäni aikana yli 20 partneria. En kuitenkaan ikinä olisi uskonut saavani jotain tautia huvittelustani, Kiira kertoo.

Kaikilla on se!

Klamydia on yleisin Suomessa esiintyvistä sukupuoliteitse tarttuvista taudeista, ja sen esiintyvyys on kasvanut voimakkaasti viime vuosikymmenien aikana.

– Kaveripiirissäni olin ensimmäinen, jolla todettiin klamydia. Ehkä siksikin yllätyin niin suuresti. Melkein kaikilla tutuillani sen sijaan on HPV, eli papilloomavirus, jota pidetään melkein normaalina. Klamydia kuulosti minusta paljon pahemmalta jutulta.

Opiskelijoille tehtyjen seulontatutkimusten mukaan oireettomista nuorista aikuisista noin muutamalla prosentilla on klamydia. Lukio-ikäisille tehdyissä seulonnoissa esiintyvyys on ollut suurempaa, noin kymmenen prosentin luokkaa.

Ihan tavallinen tyyppi

Kiira kertoo tartuttajansa olleen ihan normaalin oloinen kiva poika.

– Tapasimme ravintolaillan aikana ja päätimme illan loppua kohden siirtyä kämpilleni yömyssylle. En tuntenut miestä entuudestaan, vaan aloille jutella baaritiskillä, kun hän tarjosi minulle juotavaa. Nopeasti huomasimme, että meillä oli paljon yhteistä; samanlainen huumorintaju ja paljon juteltavaa.

Kiiran ja uuden tuttavuuden ilta jatkui viihtyisissä merkeissä, ja valomerkin lähestyttyä pari suuntasi yhdessä taksijonoon.

– En ikinä suunnittele pokaavani ketään ravintolasta, enkä myöskään tuolloin kokenut, että hän olisi minut iskenyt. Meillä vain synkkasi, ja halusimme jatkaa hauskaa iltaa yhdessä. Ei siinä minusta ole sen kummempaa.

– Tällä kertaa vain kävi huonompi tuuri. Emme käyttäneet kondomia, vaikka niitä minulla kyllä oli. Jotenkin se vain unohtui. En olisi ikinä uskonut, että niin fiksun oloisella kaverilla olisi ollut mitään tauteja, Kiira muistelee.

Klamydia selville vahingossa

Klamydian itämisaika on yhdestä kolmeen viikkoa eikä suurin osa saa klamydiatartunnasta lainkaan oireita. Kiirallekin tartunta selvisi melkein vahingossa.

– Olen elämäni aikana käynyt sukupuolitautitesteissä pari kertaa, mutta en mitenkään säännöllisesti. Klamydia selvisi minulle, kun eräs ystäväni halusi minut henkiseksi tueksi mukaan testeihin. Lähdin mukaan, ja otin testit, vaikka oli varma puhtaudestani.

Sattuma olikin Kiiralle onnekas, sillä klamydiatartunta saatiin selville vain kuukausi tartunnan jälkeen. Oireeton ja hoitamaton klamydia aiheuttaa naisille muun muassa lapsettomuutta munatorvien arpeutumisen kautta.

– Minulla ei ollut mitään oireita, enkä hölmönä osannut epäillä mitään. Siksi tieto tartunnasta oli järkytys. En myöskään tiennyt taudista ja hoidosta paljoakaan.

Klamydian hoitoon on olemassa hyvin toimiva antibioottihoito. Yleisin hoitomuoto on kerta-annoksena otettava atsitromysiini-lääkitys. Hoitona voidaan käyttää myös 5–10 päivän mittaisia muita antibioottihoitoja.

– Loppujen lopuksi olen ajatellut että olen onnekas, kun sain vain klamydian enkä mitään pahempaa. Klamydiatartunta oli minulle ikään kuin pieni herätys, että kaikkia voi sattua, eikä terveydellä kannata leikkiä. Sittemmin olen ollut varovaisempi yhden illan juttujen kanssa, Kiira kertoo.

Teksti: MTV3 /Helmi

Kuvat: Futureimagebank, Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.