Apple tyrmää puhelintensa etähakkeroinnin – edes tuomioistuimen pyyntö ei auta

Yhdysvaltain liittovaltion oikeuden päätös määräsi viime viikolla Applen avustamaan FBI:ta rikostutkinnassa hakkeroimalla erään epäillyn iPhonen suojauksen. Yhtiön toimitusjohtaja ei kuitenkaan suostu vaatimuksiin.

Joulukuussa 2015 San Bernardinossa, Kaliforniassa sattuneessa terroristien tekemässä joukkoampumisessa kuoli 14 ihmistä. Puhelin, jonka suojaus haluttaisiin rikkoa Applen avulla, kuului yhdelle ampujista.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook julkaisi pian tuomioistuimen päätöksen jälkeen käyttäjille tiedotteen, jossa tyrmäsi tuomioistuimen vaatimukset. Cook perustelee, että FBI:n avustaminen yhden puhelimen suojauksen murtamisessa johtaisi väistämättä kaikkien Applen käyttäjien turvallisuuden ja yksityisyyden vaarantumiseen.

Cook sanoo, että ongelmallista tuomioistuimen määräyksessä on se, että Applelta pyydetään jotain, mitä heillä ei ole ja minkä kehittämisen yhtiö kokee liian vaaralliseksi.

Apple on käyttänyt puhelimissaan jo vuosia erityistä salausta suojellakseen käyttäjien henkilökohtaisia tietoja. Nykyisin esimerkiksi 10 väärän salasanan syöttö lukitsee puhelimen täysin.

– Käyttäjien data ei ole edes meidän tavoitettavissamme, koska mielestämme se ei kuulu meille ollenkaan, Cook perustelee tiedotteessa.

FBI haluaisi siis Applen kehittävän ohjelman, jolla pääsee tarvittaessa puhelimen suojauksen läpi. Cook sanoo kuitenkin, että jo pelkkä moisen ohjelman olemassa olo on turvallisuusriski kaikille iPhonen käyttäjille. Tästä syystä Applella suhtaudutaan yllättyneesti tuomioistuimen pyyntöön avustaa puhelimen hakkeroimisessa.

– Väärissä käsissä tällaisella ohjelmalla olisi mahdollista murtaa kaikkien puhelimien suojaus. Tällaisen ohjelman luominen luo väistämättä aukon suojaukseen, Cook sanoo.


Lähteet: Wired, Apple

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja