Apple-johtaja varoittaa: "Ihmisiä vakoillaan pian puhelimien kameroiden ja mikrofonien kautta"

Jos FBI voittaa San Bernardinon ammuskelijan iPhoneen liittyvän salauskiistan, ei mene kauaa ennen kuin viranomaiset pakottavat Applen vakoilemaan käyttäjiään puhelimien kameroiden ja mikrofonien avulla, Applen palvelujohtaja Eddy Cue varoittaa.

FBI on vaatinut, että Apple loisi ohjelmiston, jolla FBI voisi ohittaa tiettyjä iPhonen turvallisuusominaisuuksia, jotta viranomaiset pääsisivät avaamaan San Bernardinon ammuskelusta epäillyn Syed Farookin puhelimen salauksen.

Applen mukaan puhelimen käyttöjärjestelmään vaaditut muutokset heikentäisivät kaikkien puhelinten käyttäjien tietoturvaa ja loisivat vaarallisen ennakkotapauksen, joka saattaisi mahdollistaa jatkossa yhä laajempaa urkintaa.

– Jonain päivänä he [viranomaiset] tahtovat päästä käsiksi puhelimien kameroihin ja mikrofoneihin. Emme voi tehdä niin nyt, mutta mitä jos meidät pakotetaan siihen? Cue kysyi Univision-televisiokanavalle antamassaan haastattelussa.

Cue esitti huolensa siitä, että jos viranomaisille tarjotaan takaovi käyttäjien laitteisiin, urkintaa on mahdotonta valvoa.

– Mihin se tulisi päättymään? Avioero-, maahanmuutto vai verotapaukseen? Tulevaisuudessa jollain saattaa olla mahdollisuus kuunnella puhelimen mikrofonia. Sitä ei pitäisi tehdä mahdolliseksi tässä maassa, hän sanoi.

FBI yrittää päästä käsiksi San Bernardinon ammuskelijan puhelimen tietoihin, mikä on FBI:n väitteiden mukaan mahdotonta ilman Applen apua. iPhonessa on ominaisuus, joka tekee laitteen sisältämästä datasta lukukelvotonta, jos puhelimen avauskoodia yritetään syöttää liian monta kertaa väärin.

Tietoturva-asiantuntijat sekä NSA:n salaisen vakoiluohjelman paljastanut Edward Snowden ovat kuitenkin kutsuneet FBI:n väitteitä puhelimen murtamattomuudesta valheellisiksi.  

Joidenkin arvioiden mukaan FBI pyrkii voittamaan Applen oikeudessa, jotta päätöstä voitaisiin käyttää ennakkotapauksena myöhemmin, kun viranomaiset tahtovat päästä käsiksi useampien puhelimien tietoihin.

Muun muassa Microsoft, Facebook, Google ja Twitter ovat osoittaneet tukensa Applen päätökselle olla ryhtymättä yhteistyöhön FBI:n kanssa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja