Antibioottikuurilla kohtalokkaat seuraukset: nainen vajosi koomaan kesken lenkin ja menetti lyhytmuistinsa – "Kaikki muuttui mustaksi"

10:29

18 vuotta kohtalokkaan antibioottikuurin jälkeen Alison joutuu edelleen turvautumaan arjessaan muistikirjaan sekä puhelimen GPS-paikantimeen.

MM-tasolla kilpaillut Timo sai antibiootteja korvatulehduksen aiheuttamaan mykoplasmaan. Oireet pahenivat, ja nyt mies sairastaa väsymysoireyhtymää. Katso Timon ja unitutkijan haastattelu yltä.

Nyt 44-vuotias Alison Sagese kärsii edelleen liki 20 vuotta sitten sairastamansa poskiontelontulehduksen seurauksista. Juuri ennen 27-vuotissyntymäpäiviään nainen sai sairauteensa antibioottikuurin, jonka vuoksi hän menetti lyhytmuistinsa.

– Kerroin lääkärille olevani allerginen tietyille antibiooteille. Minulla on edelleen dokumentit vastaanotolta. Niitä on hirveä katsoa, Alison kertoo People-lehdelle.

Lääkäri määräsi Alisonille allergisoivia antibiootteja väittäen, että ne olisivat naiselle turvallisia.

Otettuaan lääkkeensä Alison tunsi olonsa välittömästi uniseksi ja huomasi kielensä turpoavan. Hän pelkäsi, että oireet merkitsivät allergista reaktiota, mutta lääkäri kielsi tämän mahdollisuuden suositellen antibioottikuurin jatkamista.

Vajosi koomaan kesken aamulenkin

Seuraavana päivänä Alison söi lääkkeensä ja lähti aamuhölkälle.

– Tunsin kurkkuani kuristavan ja kieleni jälleen turpoavan. Jouduin paniikkiin, sillä en nähnyt ihmisiä lähettyvilläni. Muistan nähneeni ainoastaan puun ja kaatuneeni nurmikolle. Sitten kaikki muuttui mustaksi.

Kolme päivää myöhemmin Alison löydettiin sekavana, likaisena ja verisenä. Oli hänen 27-vuotissyntymäpäivänsä. Alison oli vajonnut koomaan kesken lenkkinsä, sillä antibiootit olivat aiheuttaneet hapenpuutetta aivoissa.

Alison makasi sairaalassa, eikä pystynyt puhumaan eikä muistanut, miten haarukalla syödään tai miten vaatteet puetaan päälle. Nainen tunsi olonsa vauvaksi.

Kotiin päästyään Alison tajusi, ettei enää tunnistanut läheisiään, eikä arkisia asioita, kuten polkupyöriä. Kerran hän löysi puhelimestaan ex-poikaystävänsä alastonkuvan. Alisonin ystävä joutui kertomaan muistinsa menettäneelle toverilleen "kukista ja mehiläisistä".

– En koskaan saanut lyhytmuistiani takaisin. Puoli vuotta myöhemmin kuitenkin tavallaan tunnistin äitini, vaikken pystynyt lausumaan yhtäkään lausetta kuin aikuinen. Vuoden päästä pystyin jälleen lukemaan ja kirjoittamaan, mutten toimimaan ikäiseni tavoin, Alison kertoo.

"Vaikket ole sama ihminen, olet olemassa"

Alison tahtoisi kovasti olla entisensä, mutta hänen aivonsa eivät tähän suostu. Nainen kärsii edelleen lyhytmuistin menetyksestä, nukkumisvaikeuksista ja näkökentän sumenemisesta. 

Neurologien ja muistiasiantuntijoiden tapaamisten välissä Alison luottaa muistikirjaansa sekä puhelimensa GPS-paikantimeen. Vaikka takana on 18 vuotta vaikeuksia, Alison tahtoo muistuttaa ihmisiä toivosta sekä nostaa aivovammoja yleiseen tietoisuuteen #ChangeYourMind-kampanjassa.

– Et ole ehkä enää kykenevä tekemään samoja asioita kuin ennen ja elämä on monin verroin vaikeampaa. Pysy kuitenkin positiivisena ja vahvana. Vaikket tunne olevasi sama ihminen kuin ennen, muista että olet edelleen olemassa, Alison sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja