Antero Mertaranta muistelee yllättäen menehtynyttä Matti Nykästä: "Äärimmäisen herkkä ja sydämellinen"

Janne Ahonen muistelee esikuvaansa: Haaveilin samanlaisista hypyistä ja tuuletuksista kuin Matti 12:59
Antero Mertaranta ja Janne Ahonen keskustelevat Matti Nykäsen kuolemasta

Antero Mertaranta tunsi maanantain ja sunnuntain välisenä yönä menehtyneen Matti Nykäsen henkilökohtaisella tasolla.

Maanantaina 4. helmikuuta uutisoitiin, että mäkihyppylegenda Matti Nykänen menehtyi maanantain ja sunnuntain välisenä yönä. Nykänen oli kuollessaan 55-vuotias. 

Urheiluselostaja Antero Mertaranta vieraili MTV Uutisten erikoislivelähetyksessä muistelemassa vanhaa olympiamitalistia ja yhtä kaikkien aikojen menestyneintä suomalaisurheilijaa. Mertaranta kertoo tunteneensa Nykäsen melko hyvin myös henkilökohtaisella tasolla.

Mertaranta kuvailee suhteen olleen kuitenkin "säännöllisen epäsäännöllinen". Mertarannan mukaan Nykäsen persoonan kaikki eri puolet tulivat hänelle vuosien saatossa tutuksi. 

– Mattihan oli äärimmäisen sydämellinen ja herkkä ihminen, kaikilla tavoin. Ja sitten Matissa oli toinen puoli, eli kun viinanpiru sai valtaan, niin Matista tuli esiin myös aggressiivinen puoli. 

Urheilu-uransa aikana Nykänen voitti uransa aikana viisi mäkihypyn olympiamitalia, joista neljä oli kultaisia ja yksi hopeinen.

Maailmanmestaruuskisoissa mitaleja kertyi yhteensä 14, minkä lisäksi Nykänen voitti maailmancupin kokonaiskilpailun neljästi. Urheilu-uransa jälkeen Nykänen pysyi lehtien otsikoissa tiukasti aina kuolemaansa asti. 

– Eihän kukaan ihminen voi olla niin paljon puheenaiheena ellei hän ole persoona. Ja Matti oli mitä suurimmassa määrin juuri sitä. Mielestäni suomalaisessa yhteiskunnassa on hyvin vähän sellaisia persoonia kuin Matti, Mertaranta pohtii. 

Nykänen elätti itseään parinkymmenen vuoden ajan muun muassa muusikkona. Hänen ensimmäinen, vuonna 1992 ilmestynyt levynsä Yllätysten yö myi aikoinaan kultaa. Mertaranta muistelee myös Nykäsen mäkihyppyuran jälkeisiä aikoja, jotka eivät olleet kovinkaan hohdokkaita. 

– Heti siinä urheilu-urankin jälkeen tuli näitä todella murheellisia ja kovia asioita, kun hän jopa esiintyi stripparina aikanaan. Se oli ihan järkyttävää seurata. Siinä mielessä tietysti tähän elämän kaareen ja uran kaareen on mahtunut valtavasti kaikkea. 

Lue myös:

    Uusimmat