Anni Sinnemäki ei ollut esteellinen huvila-alueen kaavoituspäätöksessä

1:45
Vihreiden Anni Sinnemäki ei osannut kesäkuussa sanoa, vaikuttiko tuolloin tuore rikosepäily kuntavaalitulokseen.

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) ei ollut esteellinen Meilahden huvila-alueen kaavoituspäätöksessä, katsoo korkein hallinto-oikeus (KHO). Asia koskee vuonna 2016 tehtyjä poikkeamispäätöksiä asemakaavasta.

Poikkeamispäätös tehtiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Anni Sinnemäki toimi tuolloin Helsingin kaupunkisuunnittelusta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana.

KHO:lle tehtiin useita valituksia, joiden mukaan Sinnemäen läheinen ystävä asui poikkeamispäätöksellä rakennetussa rakennuksessa. Poikkeamispäätöksen nojalla alueelle rakennetussa paritalossa asuu näyttelijä Pihla Viitala. Sekä Sinnemäki että Viitala ovat aiemmin olleet naimisissa säveltäjä Kerkko Koskisen kanssa.

KHO:n mukaan selvityksenä ystävyydestä valituksissa oli muun muassa yksittäinen osallistuminen Sinnemäen vaalikampanjatilaisuuteen puhujana sekä sosiaalisessa mediassa mainittu yhteydenpito ja poliisin aloittama esitutkinta Sinnemäen esteellisyysperusteella.

Sinnemäen mukaan rakennuksessa asuva Viitala ei ole hänen läheinen ystävänsä, vaan osa laajaa tuttavapiiriä. He ovat Sinnemäen mukaan tavanneet noin kerran vuodessa.

KHO katsoo, että ollakseen erityisen läheinen henkilö tulisi osapuolilla olla vastaavanlainen suhde kuin perheenjäsenellä tai muilla lähisukulaisilla. KHO:n mukaan tällaista läheistä suhdetta Sinnemäellä ei ole Viitalan kanssa, minkä vuoksi Sinnemäki ei ollut esteellinen käsittelemään asiaa valtuustossa.

KHO piti voimassa hallinto-oikeuden aiemman päätöksen.

Aiemmin kerrottiin, että poliisi epäilee Sinnemäkeä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Poliisi ei ole toistaiseksi tiedottanut esitutkinnan päättymisestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja