Anne Kukkohovi syöpään kuolleesta äidistään: "Hän oli koko ajan sitä mieltä, että hän palaa vielä kotiin"

Anne Kukkohovi:"En ymmärrä miksi syöpädiagnoosiin kuuluu häpeän tunne" 9:00

Huomenta Suomessa käsiteltiin tiistaina 27. maaliskuuta syövän kohtaamista. Aiheesta oli puhumassa juontaja Anne Kukkohovi, jonka äiti kuoli syöpään.

Juontaja Anne Kukkohovi ja Syöpäsäätiön ja Suomen Syöpäyhdistyksen viestintä- ja varainhankintajohtaja Helena Hulkko vierailivat tiistaiaamuna Huomenta Suomessa.

Kukkohovin äiti kuoli syöpään lokakuussa 2017. Kun Kukkohovin äiti sairastui, hän ei halunnut täysin suoraan puhua siitä, että hän sairastaa syöpää.

– Äiti ei ehkä tietyllä tavalla hahmottanut sitä. Ja kun kävin läpi ja googlasin kaikki diagnoosissa olleet latinalaiset sanat, kyllähän siinä oli kolkko olo, Kukkohovi sanoo.

– En ymmärrä, miksi siihen kuuluu häpeä. Jollakin tapaa ehkä ymmärrän jos työikäinen sairastuu, koska siinä voi tulla kärjistäen sellainen olo, että "tuo on tosi sairas ihminen, ei oteta häntä enää töihin". Näistäkin pitää puhua.

Kukkohovi pitää häpeän tunnetta inhimillisenä. Hän uskoo, että hänen äitinsä halusi suojella lapsiaan aiheelta.

– Äiti vältteli syövästä puhumista. Kun hän oli saattohoito-osastolla, hän oli koko ajan sitä mieltä, että hän palaa vielä kotiin, Kukkohovi muistelee.

– Se oli tosi rankkaa. Se kaikki tapahtui kuitenkin vain yhdeksän kuukauden aikana.

Katso Anne Kukkohovin ja Helena Hulkon haastattelu Huomenta Suomessa kokonaisuudessaan artikkelin yläosassa.

Lue myös:

    Uusimmat