Anna Arola-Järvi Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtajaksi – HS: Perussuomalainen oikeusministeri kumosi RKP:läisen edeltäjänsä valinnan

Helsingin Sanomien mukaan perussuomalainen oikeusministeri Leena Meri halusi kumota edeltäjänsä RKP:n Anna-Maja Henrikssonin tekemän valinnan.

Hallitus on nimittänyt Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) uudeksi pääjohtajaksi Anna Arola-Järven. Arola-Järvi aloittaa tehtävässä syyskuussa.

Arola-Järvi on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Hän työskentelee toistaiseksi Risen asiakasprosessit-vastuualueen johtajana. Risen pääjohtajan virka on viisivuotinen. Tehtävä tuli avoimeksi nykyisen pääjohtajan Arto Kujalan jäädessä eläkkeelle. Kaikkiaan pääjohtajan tehtävää haki seitsemän ihmistä, joista yksi perui hakemuksensa.

Rise vastaa vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanosta Suomessa. Virastossa työskentelee noin 2  600 ihmistä eri puolilla maata.

Nimityspäätöstä koskevan oikeusministeriön muistion mukaan Risen pääjohtajan pesti oli lopulta kahden kauppa. Arola-Järven lisäksi kalkkiviivoilla oli Kaisa Tammi, joka työskentelee Hämeenlinnan rikosseuraamuskeskuksen johtajana.

"Analyyttisempia ja strategisempia" näkemyksiä

Muistiossa sanotaan, että Arola-Järvi valikoitui tehtävään lopulta monipuolisemman kokemuksensa ja laaja-alaisemman johtamistaitonsa ansiosta. Lisäksi Arola-Järven esittämiä näkemyksiä muun muassa johtamisen sekä työhyvinvoinnin kehittämisestä kuvaillaan Tammea "analyyttisemmiksi ja strategisemmiksi".

Torstaina julkaistussa Helsingin Sanomien jutussa sanotaan, että Tammi oli edellisen oikeusministerin, Anna-Maja Henrikssonin (r.), oma valinta Risen uudeksi pääjohtajaksi. Jutussa esitetään, että hallituksen vaihduttua ja perussuomalaisten Leena Meren astuttua oikeusministerin saappaisiin valinta haluttiin vetää uusiksi poliittisista syistä.

Myöhemmin torstaina Henriksson kommentoi HS:lle, ettei arvostele seuraajaansa siitä, että tehtävään lopulta nimitettiin eri henkilö.

–  Uudella ministerillä on kaikki oikeus siihen, että hän haastattelee ehdokkaat uudelleen ja tekee oman arvionsa, sanoi Henriksson HS:lle.

Leena Meri kommentoi sähköpostitse Iltalehdelle, ettei hänen päätöksessään Risen pääjohtajaksi ollut kyse poliittisesta valinnasta, vaan arvio ehdokkaiden kesken on tehty julkisen nimitysmuistion mukaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat