Ankkalinnan joulupöydässä komeilee kalkkuna

Joulumenu á la Ankkalinna ja Sami Garam

Jouluna kokoonnutaan Ankkalinnassakin yhteisen herkkupöydän ääreen. Mehevimmän kalkkuna-ohjeen sekä Mummo Ankan suussasulavan suklaasydänkakun reseptin paljastaa Ankkalinnan hovikokki Sami Garam.

"Ankkalinnan ruokakulttuurissa tärkeää on valikoiman laajuuden sijaan ruokien ulkonäkö - missään ei ole upeampia megajäätelöannoksia tai mahtipontisempia kerrosvoileipiä", sanoo Ankkalinnan hovikokki Sami Garam.

Ankkalinnalaisessa joulupöydässä on aina kunniapaikalla jättimäisen komea kalkkuna. Lisäksi jouluateriaan kuuluvat Mummo Ankan suussasulavat, monet palkinnot voittaneet piiraat. Useimmiten pöytää koristaa myös tuhti, tulipunainen hummeri. "Talvisaikaan Ankkalinnassa nautitaan paljon kuumia juomia. Ulkoilemaan lähdettäessä ladataan Pulivarin tynnyri täyteen kuumaa kaakaota", Sami Garam kertoo.

Ennen joulupöytään ehtimistä on Ankkalinnan väellä yleensä edessään monta seikkailua. Jokavuotisia kommelluksia aiheuttavat lahjatoiveet ja etenkin Roope Ankan motivointi joulumielelle vie aikansa. Mutta viimeistään Mummo Ankan herkkujen äärellä sulaa vanhan kitupiikinkin sydän joulutunnelmiin.

Kokille Roope Ankan kultaista totia

Sami Garam on perehtynyt Ankkalinnaan jo paljon ennen antautumistaan kokin uralle. "Alkuviikosta oli aina kova kiire koulusta kotiin korkkaamaan tuore Akkari. Jos tultiin yhtä aikaa sisarusten kanssa, saattoi syttyä suorastaan sota lukuvuoroista", muistelee Sami, jonka mielestä keskiviikko on edelleen viikon paras päivä.

Intohimoinen Akun ystävä pääsi mukaan tekemään suosikkiaan kääntäessään stadin slangille Aku Ankan murrealbumin "Rotsi on mut byysat puuttuu". Stadin slangi -käännösten ohella on Ankkalinnan hovikokilla kauha monessa sopassa niin televisiossa kuin lehtien ruokapalstoillakin. "Ruokakirjallisuutta tekis mieli vääntää lisääkin. Ois vähän niinku missiona saada ihmiset kotipatojen äärelle", mies tuumii.

Sami ennustaa kalkkunan hiipivän meilläkin joulupöytään kinkun vaihtoehdoksi. "Kalkkunan valmistuksessa on omat niksinsä. Jos malttaa kokata rauhassa ja duunata lisukkeet huolella, vetelee kalkkuna kyllä vertoja kinkulle. Hyvä fiilis keittiössä onkin kaiken A ja O, siksi joulukokkia kannattaa virkistää tarjoamalla säännöllisin väliajoin Roopen totia. Sama juoma maistuu varmasti myös pukille", Sami vinkkaa.

Ankkalinnan joulunvietosta voi lukea lisää uudesta Ankalliskirjaston "Hyvä Ankka joulun tuopi" -teoksesta. Kirjaan on koottu yksitoista Carl Barksin -jouluklassikkoa, vanhimmat 1940-luvulta. Esipuheen kirjaan on kirjoittanut Mauri Kunnas.

Roope Ankan kultainen toti

1 l omenamehua 10 g inkivääriä 1 kanelitanko 3 rkl hunajaa (4 cl likööriä/aikuinen)

Kiehauta omenamehu ja lisää joukkoon viipaloitua tuoretta inkivääriä, kanelitanko sekä hunajaa. Anna muhia ainakin puoli tuntia kannen alla tai termospullossa, jolloin maut tulevat esille. Nauti kuumana. Aikuisten version terästykseksi sopii manteli- tai vaniljalikööri, miksei calvadoskin.

Ankkalinnan komein kalkkuna

Ennen uunia Sulata pakastekalkkuna mahdollisimman hitaasti eli mieluiten jääkaappilämpötilassa, silloin nestehävikki on pieni ja kalkkuna säilyy mehukkaana. Ota kalkkuna huoneenlämpöön tasaantumaan jo muutamaa tuntia ennen paistamista. kalkkuna kypsyy tasaisesti.

Poista sisäelimet linnusta ja hyödynnä ne vaikkapa maalaispateessa. Pyyhi kalkkunan pinta kuivaksi talouspaperilla ja valuta myös sisällä olevat ylimääräiset nesteet pois.

Täyte1 ranskanleipä1 dl kuorittuja manteleita 1 dl rusinoita 2 sipulia 1 selleri 2 omenaa 1 paprika 1 valkosipuli 6 rkl kanaliemifondia mustapippuria

Leikkaa leipä parin senttimetrin kuutioiksi ja paahda niitä 200-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Paloittele selleri, omenat, sipulit, paprika ja valkosipuli ja paista ne nopeasti pannulla öljyssä. Mausta kuutiot kanaliemifondilla sekä rouhitulla pippurilla. Sekoita leipäkuutiot, mantelit, rusinat sekä paistamasi kasvikset ja täytä niillä kalkkuna ennen paistamista.

Täytä kalkkuna ja peitä aukot foliosta tehdyllä "korkilla" jolloin kosteutta ei haihdu niin paljon. Tarjoa täytettä yhtenä valmiin kalkkunan lisäkkeistä. Sama täyte sopii mainiosti myös kokonaisen broilerin täytteeksi.

Makua pintaan

Paprikajauhetta Timjamia Makeaa soijaa Siirappia Sinappia Etikkaa Jauhettua merisuolaa Öljyä

Valmista mausteseos sekoittamalla ainekset keskenään.

Lieden lämpöön

Sivele täytetyn kalkkunan pinta mausteseoksella ja paista ensin 200-asteisessa uunissa puoli tuntia. Alenna uunin lämpöä niin, että se on enää 130 astetta ja paista noin viisi tuntia tai kunnes lihan paksuimpaan kohtaan pistetty mittari osoittaa noin 80 astetta. Valele kalkkunan pintaan siitä valunutta lientä useita kertoja paistamisen aikana.

Ota kalkkuna pois uunista, peitä foliolla ja anna vetäytyä parisenkymmentä minuuttia ennen esille laittoa. Kiedo kalkkunan jalkoihin komeat foliosukat.

Kastike

2 dl kalkkunan paistolientä tai kanafondia 3 rkl sinappia 2 dl kermaa 2 rkl etikkaa 1 rkl sokeria tai siirappia Maizena-suurustetta

Siivilöi kalkkunan paistolientä kattilaan. Tarkista liemen maku ja keitä tarvittaessa kokoon ja maukkaammaksi. Voit myös käyttää kanafondia liemen sijaan täydentämään makuja. Lisää liemeen sinappia, etikkaa, sokeria ja kermaa ja keitä vartin verran. Suurusta kastike sopivan paksuiseksi. Kastike saa kauniin kiillon, kun vatkaat siihen lopuksi nokareen voita.

Iineksen ihanimmat höysteet

Muskotilla maustettu muusi

1 kg perunoita 2 dl kermaa 50 g voita 1 tl suolaa 1/2 tl muskottipähkinää 3 rkl siirappia

Valmista perunamuusi tavalliseen tapaan, mutta käytä maidon sijaan kermaa. Mausta muusi muskotilla ja tilkalla siirappia.

Pekonissa paistettua porkkanaa

200 g porkkanoita 1 pkt amerikanpekonia 1 tl kuivattua rakuunaa

Viipaloi kuoritusta porkkanasta vinottain mahdollisimman ohuita ja pitkiä siivuja. Suikaloi pekoni. Paista pekonisuikaleet rapeiksi, lisää sitten porkkanat ja paista muutamia minuutteja. Mausta rakuunalla, suola tulee pekonista.

Papumuhennos

1 sipuli 200 g papuja 1 tlk tomaattimurskaa 2 rkl sokeria 1/2 tl suolaa 2 rkl öljyä

Liota papuja yön yli ja kaada liotusvesi pois. Leikkaa sipuli pieneksi hakkeeksi ja kuullota kevyesti öljyssä. Lisää sokeri ja paista myös sitä tovi, varo polttamasta. Kaada kaikki loput ainekset muhennokseen ja anna hautua kannen alla kunnes pavut ovat pehmeitä. Lisää haudutuksen aikana tarvittaessa vettä.

Mummo Ankan Suklaasydän

5 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 1 dl kaakaojauhetta 4 dl sokeria 1 tl vanilliinisokeria 1 tl soodaa 2 dl maitoa 2 munaa 1,5 dl sulatettua voita tai margariinia vuokaan margariinia ja korppujauhoa

Kuorrutus:1 levy/200g taloussuklaata 3/4 dl vettäVoitele ja jauhota sydämenmuotoinen kakkuvuoka. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Mittaa kulhoon jauhot, suola, sokeri ja vanilliinisokeri. Siivilöi joukkoon kaakao ja sooda. Sekoita hyvin. Lisää maito, munat ja sulatettu, jäähtynyt rasva koko ajan sekoittaen. Kaada tasainen taikina vuokaan. Paista kakkua uunin alaosassa noin tunnin ajan. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.

Paloittele suklaa kattilaan, lisää vesi. Kuumenna liedellä, kunnes suklaa sulaa, sekoita varoen. Valuta suklaa jäähtyneen kakkupohjan päälle. Anna kuorrutuksen valua rohkeasti reunoille. Jäähdytä kakku ennen tarjoilua - älä unohda veljenpoikien ulottuville!

Lue myös:

    Uusimmat